castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


Tertúlia del 1 de febrer de 2013

Amics i amigues de la tertúlia dels ateus i lliurepensadors:

El divendres, 1 de febrer, puntualment a les 19.00 hores, farem la tradicional tertúlia d’Ateus de Catalunya al Cafè Restaurant Estruch al carrer Bailen, 219, (a l’alçada d’Antoni Maria Claret). Com és habitual la participació serà totalment oberta als socis i simpatitzants, i no cal confirmar l’assistència. Hi haurà la possibilitat, per a aquells que ho desitgin, de continuar després la conversa amb un sopar lleuger al mateix local o en algun restaurant proper, sense guió previ i amb tota la llibertat que permet la informalitat de la situació.

Els mitjans de transport públic més propers al “Café Restaurant Estruch” són les línies 4 (parada Joanic) i 5 (parada Verdaguer) del metro, i les línies d’autobús 15, 20, 45, 47, 55 i 114.

Durant els darrers mesos s’han succeit fets i debats, converses i propostes de com millorar i redabilitzar el nostre treball, incloent-hi les tertúlies. En aquest sentit la nostra secretària Na Fina ha fet la següent proposta que será el punt de sortida del debat:

A la primera junta d’aquest nou any, vaig llançar la proposta  de reconvertir les sessions de tertúlies en  sessions de grups de treball. Sóc conscient de que aquesta reconversió no serà possible sense una major implicació per part dels socis, però crec que d’aquest esforç tots, en conjunt i individualment, sortiríem guanyant. Us explico la meva idea inicial, sense perjudici d’altres aportacions que podeu fer.

L’idea parteix d’una motivació triple:
1a.- A tots ens maca temps per aprofundir i/o estar al corrent dels assumptes relacionats amb la visió atea del món confrontada amb la religiosa.
2a.- L’Associació (AdC) podria prestar un servei més al seus socis seleccionant la informació pertinent per a la defensa de les idees atees i donant-la forma apte per a ser publicada.
3a.- AdC podria fer més impacte social si els seus plantejaments i/o opinions sobre temes d’actualitat en relació al trinomi ateisme-laicisme-religió es poguessin sentir en el debat públic.

.Com que no ens podem carregar de sessions i hores de treball, les tertúlies serien temàtiques i parcials, és a dir, sota un tema d’actualitat o de contingut atemporal i una documentació determinada, es reunirien aquelles persones que prèviament s’haguessin oferir a treballar-lo, bé com a entesa o bé amb ànim d’il·lustrar-se. Així hauria possibilitat de convocar més d’una “tertúlia” al mes i la feina estaria més repartida i distribuïda segons l’interès de cadascú.

.Requisits fonamentals seran l’acceptació de treball en grup, amb consens, i el rigor en la informació i d’argumentació.

.L’objectiu base és la formació informativa; és a dir, proveir l’associació d’un material d’ajuda als socis i simpatitzants davant el continu atac a que es veuen sotmeses la racionalitat de les idees atees, i amb el que podrien fer front “amb coneixement de causa” en el debat d’arguments tant a nivell particular com en el debat en públic.

L’objectiu final és la presència i la incidència de l’AdC en la societat.

Objectius vehicles seran la redacció de notes de premsa, de breus fulls temàtics, recopilació i ordenació de dades, i d’altres tipus de document que es considerin adients als altres objectius mencionats.

.Els temes o grups tipus serien, per donar uns exemples i començar a caminar:

– històrics (naixement i evolució de les idees, dogmes, i religions)

I.-           Valoració i contraposició, si l’haguès, de ¬exposició “Abans del diluvi” en Caixaforum, fins al febrer.

¬lectura: “El nacimiento de las religiones”, Ch. C. Mann. National Geographic, España. Junio 2011.

– monogràfics (religió fora de l’escola, laicisme, llibertat de consciencia, …)

II.-          Estudi i valoració

¬proposta de nova Llei d’Educació del PP

¬Assignatura “Educació per a la ciutadania” i la Llei d’educació del PSOE.

– doctrinaris (coneixement del contingut ideològic de les religions i de la forma de justificar-lo)

III.-         Islam / cristianisme / judaisme / espiritualisme / esoterisme / … sectes

¬documentació a determinar per àmbits

– opinió d’actualitat i domini públic (declaracions públiques sobre temes religiosos i/o laics)

IV.-        Origen del “Belen” per a les festes de Nadal

¬idoneïtat del bou i l’ase: Ratzinger, Fr. d’Asis i Isaíes I, 3.

¬articles de premsa i web.

 

Publicat el 27 Enero 2013 per Padc | Arxivat a Ateus, Tertulias