castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


Camarada: una paraula controvertida

En la comunicació del 29 de gener vaig dirigir-me a vosaltres amb la paraula «camarades», això va portar a un petit debat amb un simpatitzant, veieu-lo:

Critica rebuda:

«Benvolguts. Em sembla inapropiat utilizar l’apelatiu “camarades”. Ho feien els nazis, els comunistes i els falangistes. Si el seguiu utilizant,demano que em doneu de baixa de la llista de correu. Cordialment»

Explicació per la nostra part:

«Hola JR, tens raó la paraula ha estat maleïda per l’ús que n’han fet diverses organitzacions i per que durant molts anys a Espanya s’ha usat com insult entre els uns i els altres, però te algunes virtuts i nosaltres la volem rehabilitar, potser ens equivoquem, però les paraules no diuen el que expliquen els que les usen fraudulentament, ni els nostres enemics, si no el que nosaltres volem que diguin.

En primer lloc es una paraula que durant molts anys ha sigut un signe de fraternitat, en molts llocs encara s’usa en aquest sentit, per exemple casi totes les organitzacions de lliurepensadors del mon, a França la mes antiga de les seves associacions socials,  i de totes les de lliurepensadors del món, la Libre Pensée, amb 170 anys d’història la fa servir encara actualment. 

Un altre factor important es que no te declinació de gènere, el que permet usar-la de forma inclusiva, sense la repetició amb els dos gèneres. Aquesta es una de les poques paraules que hem trobat que compleix aquest requisit  quant el que es vol expressar es un sentiment de fraternitat, amistat, solidaritat, etc 

Comprenc que inicialment pot semblar que ens identifiquem amb aquelles organitzacions que cites, però no es així ja que als nostres documents critiquem decididament tots els dogmatismes, i les organitzacions esmentades tenen molt de dogmàtiques.

Si després d’explicar-te els motius del seu ús, penses que es millor que t’esborri de la llista, ho faré, amb disgust, però obeiré la teva voluntat.»

Resposta final del nostre amic:

«Benvolgut Albert, 

La paraula “camarada” està absolutament marcada pel seu ús per  part d’organitzacions totalitàries  durant el segle XX. Aquestes organitzacions (nazis,feixistes,comunistas) podríem afirmar sense cap necessitat de matís que són organitzacions de caràter criminal.

En aquest sentit, no té cap rellevància, per exemple, l’ús d’aquest mot durant el segle XVI per part dels soldats de l’exércit espanyol.

En aquest sentit, és una paraula absolutament connotada. I, el seu significat, en el moment present no admet cap altre significat. 

Benvolgut amic,

 En tot cas, i personalment, no vull que ningú s’adreci a mi, anomenant-me  “camarada”.

 Cordialment»

Després d’esborrar-lo de mailing he pensat que potser hi ha mes persones que discrepen de l’ús de la paraula «camarades», si incomoda a prou amics i amigues, potser caldrà que em plantegi la qüestió. Rebré amb gust les vostres opinions.

Al marge dels canals habituals, correu electronic,missatges de veu i escrits al telefon, correu terrestre al local o al apartat de correus, podeu fer comentaris aqui

 

Publicat el 18 Febrero 2018 per Padc | Arxivat a Ateus | No hi ha comentaris