castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


Nota de premsa. Campanya “fora la religió de le escoles”

La Comissió d’Educació del Congrés aprova la PNL sobre laïcitat instant a derogar els Acords i treure la religió de l’escola

 

A la Comissió d’Educació celebrada avui, dimecres 21 de febrer, al Congrés ha sortit endavant, amb majoria de vots, la transaccional acordada entre diversos grups parlamentaris a partir de la PNL presentada fa més d’un any per mes quaranta organitzacions i col·lectius de l’ensenyament, per garantir el caràcter laic del sistema educatiu.

Tramitada i defensada pel Grup Confederal Units Podem i el Grup Mixt, ha aconseguit a més el suport dels seus dos primers punts per part del Grup Socialista, ERC, Compromís, EH-Bildu, un total de 18 vots, enfront dels 17 vots en contra del PP i Ciutadans i l’abstenció del PDeCAT.

En el text aprovat s’insta el govern a “garantir l’imprescindible caràcter laic que ha de revestir l’Escola com a institució pública, deixant la religió confessional fora del sistema educatiu oficial, és a dir, del currículum i de l’àmbit escolar”; i a procedir, en conseqüència, a la “derogació del Concordat i posteriors Acords amb el Vaticà, així com dels acords subscrits amb altres confessions religioses”. La transaccional acordada ha deixat fora de la votació el tercer punt -amb menor consens i pendent de més debat- que feia referència a la responsabilitat de les administracions públiques amb l’educació pública i a “destinar-hi recursos públics suficients, retirant progressivament el desviament de fons públics cap a xarxes escolars privades “.

Correspon ara al govern de respectar allò aprovat i procedir en conseqüència. Es tracta de mesures, com és la denúncia i derogació dels Acords amb el Vaticà, que tenen caràcter previ i determinen la possibilitat o no d’avançar cap a un sistema educatiu veritablement democràtic, davant de les traves i línies vermelles que el PP i Ciutadans volen imposar a través de la Subcomissió creada per al presumpte Pacte per l’Educació.

Malgrat l’escàs recorregut que estan tenint en aquesta legislatura tant les PNL com les Propostes de Llei, bloquejades pel govern del PP i tot en el cas d’obtenir suport majoritari al Congrés, és un pas endavant el fet mateix que forces polítiques, que en el seu dia es van comprometre a la derogació de la LOMCE i a elaborar una nova llei d’educació a favor de la majoria social, facin pronunciament públic sobre condicions essencials perquè el seu caràcter democràtic i, per tant, laic, en permeti la perdurabilitat.

És obvi que es posa sobre la taula el problema central que fa al cas de la sobirania popular. Tots proclamen que resideix al Parlament, però és contínuament negada per part d’un Executiu, que fa cas omís de les resolucions que no comparteix. A més d’aixecar banderes democràtiques com les aprovades avui al Congrés, resulta imprescindible el recurs a la mobilització social perquè efectivament les demandes democràtiques i majoritàries es facin llei i tinguin efectivitat pràctica.

Les associacions i sindicats firmants entre els que està la UAL i Ateus de Catalunya

Publicat el 22 Febrero 2018 per Padc | Arxivat a Ateus