castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


Tertúlia: “La ciència ho pot explicar tot?”

En primer lloc comunicar-vos la data que la Junta va fixar per la tertúlia sobre els límits, si n’hi ha, de la ciència, serà al local social el proper 7 de novembre d’enguany, a les 18’45 h, al local social.

La proposta de lectures de’n Toni ha desvetllat un interès important, i en Francesc i en Ismael ens ha fet arribar mes documents per recollir idees:

Richard Dawkins, :. Hi ha un límit a allò que la ciència pot explicar? Molt possiblement. Però, en aquest cas, què fa pensar que la religió pot fer-ho millor? Una vegada vaig arribar a aquest punt quan vaig preguntar al llavors professor d’astrofísica d’Oxford per explicar-me l’origen de l’univers. Ell ho va fer i vaig plantejar el meu complement:” De quin lloc provenen les lleis de la física? ” Va somriure: “Ah, ara anem més enllà de l’àmbit de la ciència. Aquí és on he de lliurar al nostre bon amic el capellà”. El meu pensament immediat va ser: “Però, per què el capellà? Per què no el jardiner o el cuiner?” Si la ciència no pot dir d’on provenen les lleis de la física, no hi ha cap raó per esperar que la religió ho farà millors i més aviat bones raons per pensar que empitjorarà “.
A Devil’s Chaplain: Reflections on Hope, Lies, Science, and Love by Richard Dawkins (Houghton Mifflin 2003) ISBN 0618335404

Diàleg imaginari:
A.- La ciència ho pot explicar tot?
B.- No
A.- Per tant Déu existeix
B.- No t’ho creguis .
Aqui a continuació l’argumentari en per rebatre A

Science can’t explain X, therefore god/theism.
God of the gaps [2]. Argument from Ignorance.
Simply because you or the scientific community lack a complete understanding of something does not imply a theistic explanation carries any value. Even if there exists some topic on which science can never speak, any understanding could potentially evade us forever – supernatural or metaphysical speculation would not automatically be correct. Uncertainty is the most legitimate position.
Lightning, earthquakes, volcanos, disease, mental illness, speciation, planetary orbitsand numerous other phenomena have been historically labelled ‘supernatural’ only to later be more thoroughly and elegantly explained by science. In fact, every mystery ever demonstrably solved has had a non-supernatural explanation. To suggest that science cannot or will not explain a phenomena, and that only theism can, is hubris of the highest order.
Using ‘god’ to explain something explains nothing. God’s supposed powers and how they work are a mystery. An explanation is intended to clarify and extend knowledge. Attributing a phenomenon to the magical powers of a supernatural being does neither. Worse still, this presumption acts to prevent any deeper investigation, being little more than a form of blissful ignorance.
Note: By using ‘god’ to fill gaps in their knowledge theists inadvertently provide a shrinking role for their god as science advances. They also predicate god’s existence on a lack of knowledge, not on any positive argument or evidence.
See also: The God of the Gaps – Neil deGrasse Tyson (a must watch), Open-Mindedness (a must watch), Skewed views of science, The faith cake (a must watch), Richard Feynman on Doubt and Uncertainty (a must watch), Critical Thinking, Magical Thinking, Self-Deception Open-Mindedness (a must watch).
“I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world.” – Richard Dawkins
“Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science.” – Charles Darwin

God of de gaps o “Déu dels buits”
És una perspectiva teològica en què es prenen llacunes en el coneixement científic per a que siguin evidència o prova de l’existència de Déu.
https://en.wikipedia.org/wiki/God_of_the_gaps

Buscant informació pel tema de la tertúlia de novembre, he trobat aquesta joia de 17 minuts, del 2015.
No és ben bé de ciència, sinó més aviat de religió (monoteisme).
És un enfrontament entre Jesús Mosterín, un filòsof que parla clar, i Antonio Bascuñan, un professor que parla ‘fosc’.
En Mosterín, una persona d’una gran cultura, li diu que no l’entén.
Si no l’heu vist, no us la perdeu.

https://www.youtube.com/watch?v=xPRJDJWg-zo

El calendari proper es:
21-11-2018 Reunió Junta ampliada a socis i simpatitzants interessats. Es trametrà ordre del dia
5-12-2018 Tertúlia: “Com podem maximitzar els resultats de les xerrades, tertúlies, etc. Èxits i fracassos fins avui”
13-12-2018 Reunió Junta ampliada.
22-12-2018 Segon gran sopar de Solstici d’hivern, al casal popular 3 Voltes Rebel.
9-1-2019 Tertúlia o xerrada amb debat.

Publicat el 20 Octubre 2018 per Padc | Arxivat a Ateus