castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


La ciència ho pot explicar tot? (tercera aportació al debat)

Tertúlia Ateus de Catalunya 7 de novembre 2018,

Tema per al debat: La ciència ho pot explicar tot?

 

I.- La ciència té límits: algunes coses que la ciència no fa.-

La ciència és poderosa. Ha generat el coneixement que ens permet trucar a un amic a mig camí del món amb un telèfon mòbil, vacunar a un nadó contra la poliomielitis, construir un gratacels i conduir un cotxe. I la ciència ens ajuda a respondre preguntes importants, com quines àrees podrien ser afectades per un tsunami després d’un terratrèmol, com es va formar el forat de la capa d’ozó, com podem protegir els nostres cultius de les plagues i quins eren nostres avantpassats evolutius? Amb tal amplitud, l’abast de la ciència pot semblar infinit, però no ho és. La ciència té límits definits.

 

La ciència no fa judicis morals.-

Quan és correcte aplicar l’eutanàsia? Quins drets universals haurien de tenir els humans? Haurien de tenir drets uns altres animals? Les preguntes com aquestes són importants, però la investigació científica no els respondrà. La ciència ens pot ajudar a conèixer les malalties terminals i la història dels drets humans i animals, i aquest coneixement pot informar les nostres opinions i decisions. Però, en definitiva, les persones individuals han de fer judicis morals. La ciència ens ajuda a descriure com és el món, però no pot fer cap judici sobre si aquest estat de coses és correcte, incorrecte, bo o dolent.

 

La ciència no fa judicis estètics.-

La ciència pot revelar la freqüència d’un sol bemol i com els nostres ulls retransmeten informació sobre el color als nostres cervells, però la ciència no ens pot dir si una simfonia de Beethoven, una interpretació de Kabuki o una pintura de Jackson Pollock és bella o espantosa. Les persones prenen aquestes decisions per ells mateixos basant-se en criteris estètics propis.

 

La ciència no ens diu com utilitzar el coneixement científic.-

Encara que els científics sovint es preocupen profundament de com s’utilitzen els seus descobriments, la pròpia ciència no indica què s’ha de fer amb el coneixement científic. La ciència, per exemple, pot dir-vos com recombinar l’ADN de noves maneres, però no especifica si heu d’utilitzar aquest coneixement per corregir una malaltia genètica, desenvolupar una poma resistent a les contusions o construir un nou bacteri. Per a gairebé qualsevol avenç científic important, es pot imaginar les ambdues positiva i negativa maneres en que el coneixement es podria utilitzar. Una vegada més, la ciència ens ajuda a descriure com és el món i, després, hem de decidir com utilitzar aquest coneixement.

 

La ciència no treu conclusions sobre explicacions sobrenaturals.-

Hi ha déus? Les entitats sobrenaturals intervenen en els afers humans? Aquestes preguntes podrien ser importants, però la ciència no ens ajudarà a respondre-les. Les qüestions que tracten d’explicacions sobrenaturals són, per definició, més enllà de l’àmbit de la natura i, per tant, també més enllà de l’àmbit del que pot ser estudiat per la ciència. Per a molts, aquestes qüestions són qüestions de fe personal i espiritualitat.

II.- La ciència pot estudiar què passa en el cervell de les persones que creuen en ens sobrenaturals.

 

És bogeria creure en l’existència d’ens sobrenaturals que mai han existit, ni existeixen ni existiran i per aquestes creences arribar a morir o matar.

També és bogeria negar allò que és evident, visible i palpable i és present arreu com negar l’existència del Sol o de la Lluna.

 

La ciència pot estudiar què passa en el cervell i el comportament de les persones que creuen en ens sobrenaturals per ser fenòmens observables. El fonamentalisme religiós podria ser tractat com una malaltia mental curable pel mal que causen a les persones i a les societats. Podríem deixar de veure les creences com una elecció personal, com una «gràcia divina» o com a resultat de la pura voluntat i podem començar a tractar-les com una mena de pertorbació mental. Cal denunciar els cultes i les religions pel seu abús de les tècniques de persuasió fins a l’extrem de rentat de cervell en nens i adults vulnerables. Podríem considerar les religions com un tipus de tortura psicològica dura i coercitiva.

 

Referència:

Kathleen Taylor,  investigadora de la Universitat d’Oxford

https://neurotaylor.com/about/

https://youtu.be/skCoCaXryTY

https://www.huffingtonpost.com/2013/05/31/kathleen-taylor-religious-fundamentalism-mental-illness_n_3365896.html?guccounter=1

 

Publicat el 2 Noviembre 2018 per Padc | Arxivat a Ateus