castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


Xerrada amb en NANDO TONON, 25 de març

El proper dijous a dos quarts de vuit, al local social, ens farà u na xerrada el nostre amic Nando sobre la situació a Italia i el seu llibre, us hi esperem.

Nando Tonon
Elogio dell’ateismo
Edizioni Dedalo, Bari, 2009
Pag. 240. Euro 16.00
ISBN 978-88-220-6306-9

En el mar de la literatura antiapologética i anticlerical, molt variada en rancor i qualitat dels arguments, aquest assaig es destaca, ja en el seu títol, com un oasi de reflexió serena i madura sobre els principals temes de la vida i del viure; elogi de la bellesa i la responsabilitat de la vida, abans que acusació contra els mals de les religions; no és fruit de senil saviesa, com l’edat de l’autor pot suggerir, però participació atenta al quotidià, himne a la vida com és i com hauria de ser viscuda, sense il·lusions vanes ni renúncies injustificades.

Si bé la literatura religiosa ens ha acostumat (i ha acostumat als seus admiradors) al gènere conegut com devocional, o sigui una sovint estèril celebració de l’aproximació sentimental al sagrat, fins a arribar a un abandó total a un Déu percebut en la seva pròpia carn (o sigui la negació més o menys radical de la vida real), textos com aquest ens duen a una justa dimensió de valors i a una visió equilibrada de la naturalesa, que queda per a entendre, però sense misteris sagrats.

Lamentablement, com assenyala l’autor en diverses ocasions, aquest assoliment és el resultat d’una lluita, similar a la d’un explorador que fa el seu camí per la selva a cops de matxet, alliberant-se de les dolentes herbes, o sigui dels condicionaments, de les lliçons que han formatat el seu desenvolupament en sentit religiós, des de la primera infància.

Aconseguir l’èxit en aquesta empresa de deconstrucción del sagrat és un acte heroic, pel pes de la lluita amb la majoria dels altres (família, mestres, sacerdots) més o menys consentits als dictats de la religió dominant; però sobretot és un acte de conversió, en el sentit de de la paraula, ja que és una reformulació del propi ésser en el món, i redefinició d’una forma pràctica del viure, lliure d’hipoteques sobrenaturals). Acceptar la nostra pròpia realitat com finita i prendre nota de la no existència de Déu no disminuïx l’home, al contrari augmenta el nostre sentit de responsabilitat cap als altres i cap a la naturalesa, apreciant més el fet de ser part d’ella. Igual que en la Grècia olímpica, únic premi als nostres mèrits pot ser la memòria lliurada als nostres successors, no la recompensa egoista i mercantil d’una vida en el més enllà, forjada sobre la base dels nostres desitjos.

Entre els temes abordats al llibre, apareix com prioritari el problema de l’existència de Déu, que recentment ha recobrat atenció, a pesar de tota la seva inconsistència. Que en realitat no hagi cap déu, entre els descrits per les diverses religions, ja ho demostra la varietat de les seves representacions inconciliables. Característica específica d’aquests déus és més aviat la seva capacitat de resposta aparent a certes necessitats humanes, especialment de seguretat i de satisfacció. Però no existeixen, si no en els exercicis dialèctics dels teòlegs, proves de l’existència de qualsevol d’ells, que operi en la forma descrita, ajustant el món a la seva voluntat. La imatge infantil internalizada d’un pare omnipotente i una dolenta interpretació de la causalitat física és suficient per a explicar com es va originar en el període arcaic la idea de l’existència d’un agent sobrenatural dotat d’intencionalitat; creença perpetuada en cada societat en virtut de la propensió humana innata a “creure” en (o a adaptar-se a) certes representacions tradicionals col·lectives, encara que viciades per errors i prejudicis, sobre les quals juga qui no vol obrir-se a una lectura objectiva de la realitat. Al lector el plaer d’aventurar-se entre els molts temes interessants tractats (del “lliure arbitri” a la suposada existència de l’ànima; del silenci de Déu als miracles), i finalment agafar la invitació a expressar de la forma millor les potencialitats humanes, ja que la nostra ànima està feta (o sigui nosaltres estem fets) només per aquest i no per a altres mons.

En el mar de la literatura antiapologética y anticlerical, muy variada en rencor y calidad de los argumentos, este ensayo se destaca, ya en su título, como un oasis de reflexión serena y madura sobre los principales temas de la vida y del vivir; elogio de la belleza y la responsabilidad de la vida, antes que acusación contra los males de las religiones; no es fruto de senil sabiduría, como la edad del autor puede sugerir, pero participación atenta al cotidiano, himno a la vida como es y como tendría que ser vivida, sin ilusiones vanas ni renuncias injustificadas.

Si bien la literatura religiosa nos ha acostumbrado (y ha acostumbrado a sus admiradores) al género conocido como devocional, o sea una a menudo estéril celebración de la aproximación sentimental a lo sagrado, hasta llegar a un abandono total a un Dios percibido en su propia carne (o sea la negación más o menos radical de la vida real), textos como éste nos llevan a una justa dimensión de valores y a una visión equilibrada de la naturaleza, que queda para entender, pero sin misterios sagrados.

Lamentablemente, como señala el autor en varias ocasiones, este logro es el resultado de una lucha, similar a la de un explorador que hace su camino por la selva a golpes de machete, liberándose de las malas hierbas, o sea de los condicionantes, de las lecciones que han formateado su desarrollo en sentido religioso, desde la primera infancia.

Conseguir el éxito en esta empresa de deconstrucción de lo sagrado es un acto heroico, por el peso de la lucha con la mayoría de los demás (familia, maestros, sacerdotes) más o menos consentidos a los dictados de la religión dominante; pero sobre todo es un acto de conversión, en el sentido de de la palabra, ya que es una reformulación del propio ser en el mundo, y redefinición de una forma práctica del vivir, libre de hipotecas sobrenaturales). Aceptar nuestra propia realidad como finita y tomar nota de la no existencia de Dios no disminuye el hombre, al contrario aumenta nuestro sentido de responsabilidad hacia los otros y hacia la naturaleza, apreciando más el hecho de ser parte de ella. Al igual que en la Grecia olímpica, único premio a nuestros méritos puede ser la memoria entregada a nuestros sucesores, no la recompensa egoísta y mercantil de una vida en el más allá, forjada sobre la base de nuestros deseos.
Entre los temas abordados en el libro, aparece como prioritario el problema de la existencia de Dios, que recientemente ha recobrado atención, a pesar de toda su inconsistencia. Que en realidad no haya ningún dios, entre los descritos por las diversas religiones, ya lo demuestra la variedad de sus representaciones inconciliables.

Característica específica de estos dioses es más bien su capacidad de respuesta aparente a ciertas necesidades humanas, especialmente de seguridad y de satisfacción. Pero no existe, si no en los ejercicios dialécticos de los teólogos, pruebas de la existencia de cualquiera de ellos, que opere en la forma descrita, ajustando el mundo a su voluntad. La imagen infantil internalizada de un padre omnipotente y una mala interpretación de la causalidad física es suficiente para explicar cómo se originó en el período arcaico la idea de la existencia de un agente sobrenatural dotado de intencionalidad; creencia perpetuada en cada sociedad en virtud de la propensión humana innata a “creer” en (o a adaptarse a) ciertas representaciones tradicionales colectivas, aunque viciadas por errores y prejuicios, sobre las que juega quien no quiere abrirse a una lectura objetiva de la realidad.
Al lector el placer de aventurarse entre los muchos temas interesantes tratados (del “libre arbitrio” a la supuesta existencia del alma; del silencio de Dios a los milagros), y finalmente coger la invitación a expresar de la forma mejor las potencialidades humanas, ya que nuestra alma está hecha (o sea nosotros estamos hechos) sólo para este y no para otros mundos.

Publicat el 22 Marzo 2010 per Padc | Arxivat a Ateus