castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico falso iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


TERTÚLIA DEL DIA 4 DE MARÇ: LA DIMENSIÓ DEMOGRÀFICA DEL SOFRIMENT Y/O EL PENSAMENT HEDONISTA A TRAVES DEL TEMPS

El divendres, 4 de març, puntualment a les 19,00 hores, farem la tradicional tertúlia d’Ateus de Catalunya al  Cafè Restaurant Estruch al carrer Bailén, 219, (a l’alçada d’Antoni Maria Claret ) . Com és habitual la participació serà totalment oberta als socis i simpatitzants, i no cal confirmar l’assistència. Hi haurà la possibilitat, per aquells que ho desitgin, de continuar després la conversa amb un sopar lleuger al mateix local o a algun restaurant proper, sense guió previ i amb tota la llibertat que permet la informalitat de la situació.
Els mitjans de transport públic més propers per accedir al “Cafè Restaurant Estruch” són les línies 4 (parada Joanic) i 5 (parada Verdaguer) del metro, i les línies d’autobús 15, 20, 45, 47, 55 i 114.

El tema que abordarem te un plus de dificultat però ens aportarà elements de reflexió forçat interessants: La dimensió demogràfica del sofriment y/o el pensament hedonista a traves del temps.

La demografia (del grec demos, “poble”) és l’estudi de les poblacions humanes, en especial de manera dinàmica; és a dir, que canvia en el temps i l’espai. Els tres conceptes bàsics de la demografia són els naixements, les morts i les migracions, les quals, de manera conjunta produeixen estabilitat o canvi poblacionals.[1] La demografia estudia la dimensió, estructura, evolució i distribució de les poblacions i llurs canvis especials en resposta als tres punts bàsics: la natalitat, la mortalitat i la migració. A més, la composició poblacional pot descriure’s segons algunes característiques demogràfiques bàsiques com ara l’edat, el sexe, l’estatus familiar i la composició de les llars. L’estadística és una ciència essencial per a la demografia, amb la creació d’indicadors que resumeixen les tendències demogràfiques.

La demografia s’utilitza en diversos camps; els governs fan ús de la demografia per determinar el creixement del país i la influència de l’oferta dels serveis públics, socials i econòmics; els científics fan ús de la demografia en la recerca; les companyies fan ús de la demografia per a determinar quins són els compradors més factibles d’un producte o els receptors d’algun tipus de publicitat.

L’augment de la població mundial, especialment després de la Revolució Industrial, ha tingut una sèrie d’incidències importants sobre l’evolució de les societats i de les nacions del món. La demografia s’ha convertit així en una eina útil al servei de les polítiques poblacionals (en especial, aquelles per a disminuir el nombre de naixements) així com de les polítiques socials de nombrosos països en àrees com ara els sistemes de seguretat social per a prevenir el nombre de persones segons l’edat i llur ocupació econòmica.

L’hedonisme és un corrent filosòfic que cerca el plaer com a font de felicitat i sentit de la pròpia existència. Va néixer amb Epicur i es perllonga fins a l’actualitat.

El plaer és un terme que no té una definició clara. Hi ha autors que pensen que hi ha una sèrie d’experiències que donen universalment plaer i d’altres que creuen que és totalment personal. Els primers citen la satisfacció dels desigs dels instints (per això el sexe donaria plaer) o l’aprovació de la comunitat. Els segons afirmen que tot depèn del sistema de valors de la persona, hi ha gent que extreu plaer del que altres consideren dolor, mentre que no poden gaudir de determinats actes perquè la consciència els fa sentir remordiments, per exemple.

Els corrents més idealistes classifiquen qualitativament el plaer, de manera que els més espirituals serien els més purs i els que proporcionen l’autèntica felicitat (John Stuart Mill n’és un ferm defensor) mentre que aquells relacionats amb el cos són a la base de la piràmide. Però els crítics els retreuen que oblidin el caràcter animal de l’home, que cerca el plaer igual que altres espècies.

L’hedonisme ha estat ben valorat pels epicuris, Nietzsche, Hume o Michel Onfray, mentre que les principals religions el consideren un moviment primitiu i que resta dignitat a la persona, esclava dels seus desitjos en comptes de cercar la felicitat per la via racional o espiritual. Associen el plaer a satisfaccions simples. Aquesta connotació negativa perviu en l’actualitat, quan es retreu a determinades persones, especialment joves, el fet de tenir una moral massa hedonista.

El viernes, 4 de marzo, puntualmente a las 19.00 horas, haremos la tradicional tertulia de Ateos de Cataluña en el  Café Restaurant Estruch en la calle Bailen, 219, (a la altura de Antoni Maria Claret). Como es habitual la participación será totalmente abierta a los socios y simpatizantes, y no es necesario confirmar la asistencia. Habrá la posibilidad, para aquellos que lo deseen, de continuar después la conversación con una cena ligera en el mismo local o en algún restaurante cercano, sin guión previo y con toda la libertad que permite la informalidad de la situación.
Los medios de transporte público más cercanos al “Café Restaurant Estruch” son las líneas 4 (parada Joanic) y 5 (parada Verdaguer) del metro, y las líneas de autobús 15, 20, 45, 47, 55 y 114.

El tema que abordaremos supone un plus de dificultad, pero que nos aportarà elementos de reflexión muy interesantes: La dimensión demográfica del sufrimiento  y/o el pensamiento hedonista a través del tiempo

La demografía (del griego δήμος dēmos ‘pueblo’ y γραφία grafía ‘trazo, descripción’ -estudio de la población-) es la ciencia que tiene como objetivo el estudio de las poblaciones humanas y que trata de su dimensión, estructura, evolución y características generales, considerados desde un punto de vista cuantitativo. Por tanto la demografía estudia estadísticamente la estructura y la dinámica de la población y las leyes que rigen estos fenómenos.

El hedonismo es la doctrina filosófica basada en la búsqueda del placer y la supresión del dolor como objetivo o razón de ser de la vida. Es la doctrina que considera el placer como el fin de la vida, por lo que se deduce que los seres humanos deberíamos dedicarnos exclusivamente a vivir en su eterna búsqueda.

Las dos escuelas clásicas del hedonismo, formuladas en la Grecia antigua, son la escuela cirenaica y los epicúreos:

Publicat el 27 Febrero 2011 per Padc | Arxivat a Ateus, Tertulias