Tertulia del dia 7 d’octubre: JEAN MESLIER, el capellà ateu.
En primer lloc salut a tots/es, els que encara ens mantenim vius, física i intel·lectualment, i somiem amb la utopia d’un món nou, solidari, just i on l’ús de la raó, sigui sempre l’instrument més important a utilitzar en les relacions socials. La misèria material, sigui substituïda per la recerca de la felicitat.
De la raó, de la recerca de la justícia i de la felicitat, ens parlarà en el segle XVIII, un capellà ateu, JEAN MESLIER (1664-1729). Aquest, va descobrir lentament al llarg de la seva vida, la gran mentida de la religió, en particular de la cristiana catòlica; d’ell parlarem en la propera tertúlia.
Tractarem breument de la vida de MESLIER, i de la seva única i gran obra, que deixà com a testimoniatge en morir: MEMÒRIES CONTRA LA RELIGIÓ.
Solament avançar-vos, en aquesta convocatòria a la tertúlia del proper dia 7 d’octubre, que MESLIER, va tenir una enorme influència, sobre la il·lustració francesa, arribant a ser, per a molts dels seus representants, massa radical. El mateix Voltaire, que va difondre l’obra de Meslier, publicant, un resum parcial de la mateixa, va amagar una part del seu contingut, alterant el seu sentit. MESLIER, era massa radical, en la valoració del paper que socialment feie la religió; el seu ateisme radical, i les conseqüències del mateix, no podien ser acceptades per la gran majoria dels intel·lectuals de la il·lustració. Aquests, en la seva majoria no eren ateus, en el millor dels casos van ser deístas. S’enfrontaven a l’herència de l’antic règim, però per la posició social que ocupaven, la seva crítica a la societat, i el paper de la religió, va ser ambigua. Es la revolució francesa, a la fi del segle, qui, en obrir un altre moment històric, va poder radicalitzar-se la crítica. Podem aquí, recordar els hegelians d’esquerra, i tenim per exemple obra de LUWING FEUERBACH, el títol de la qual és: “L’ESSÈNCIA DEL CRISTIANISME” publicada en 1841, obra que potser mereixeria ser analitzada en una altra tertúlia. El segle XIX, ja va ser totalment diferent, la consolidació de les bases de la societat capitalista, amb els seus grans sofriments, posarie la crítica de la religió en un altre plà. Aquesta, es va convertir és un factor alienant, i com diria K. Marx, en “opi per al poble”.
Varen pasar 135 anys, perquè l’obra completa es publiqués finalment en 1864, gràcies a Rudolf Xerris d’Ablaing, en una edició a Amsterdam, i va ser quan per al gran públic es varen acabar els malentesos i “per fi, (Meslier) pot esdevenir el que és: rector ateu, sacerdot revolucionari, filosofo materialista” ( Michel Onfray ). Aquí, en la “pell de brau”, fins a l’any passat 2010, és a dir 281 anys més tard, no s´ha traduit l´obra completa; com es veu sempre viatgem en el furgó de la cua, o potser ni això, estem aparcats en una via morta d’una estació fora d’ús.
L’anàlisi de l’obra, per la quantitat de qüestions que planteja, no és possible efectuar-la en una tertúlia. La nostra mirada, a través dels ulls de Michel Onfray ( autor de el “Tractat de Ateologia “, conegut per molts de nosaltres ), l’efectuarem a partir d’un excel·lent assaig que té aquest autor, sobre l’obra de MESLIER.
No cal dir-ho que si es desitja col.lectivament, es podria en un altre moment i context de temps i lloc, analitzar les 700 paginas de l’obra de MESLIER. Queda oberta aquesta possibilitat.
Qui vulgui, si pot, podría fullejar:
* MEMÒRIES DE JEAN *MESLIER
Jean Meslier
Ed. Laetoli ( Col·lecció: Els il·lustrats ), 2010
El llibre conté un breu epilogo de Julio Seoane Pinilla, que ens situa l’obra de Mesler en el context de l’època.
*ELS ULTRES DELS LLUMS
Michael Onfray
Contra història de la filosofia Volum 4
Edicions de 1984, Gener 2010 ( Hi ha edició en castellà )
L’obra conté un excel·lent assaig sobre la il·lustració, i a continuació altres petits treballs sobre 6 autors de la il·lustració, que l’autor denomina els “ultres”, entre les qüals hi ha l’obra de Meslier.
*************************************************************************
En primer lugar salud a todos/as, los que aún nos mantenemos vivos, física e intelectualmente, y soñamos con la utopía de un mundo nuevo, solidario, justo y donde el uso de la razón, sea siempre el instrumento mas importante a utilizar en las relaciones sociales. La miseria material, sea sustituyda por la busqueda de la felicidad.
De la razón, de la busqueda de la justicia y la felicidad, allá en el siglo XVIII, un cura ateo, JEAN MESLIER (1664-1729), nos hablo. Descubrió, lentamente a lo largo de su vida, la gran mentira de la religión, en particular de la cristiana católica; de él hablaremos en la próxima tertulia.
Trataremos brevemente de la vida de MESLIER, y de su única y gran obra, que dejo como testimonio al morir: MEMORIAS CONTRA LA RELIGIÓN.
Solo avanzaros, en esta convocatoria a la tertulia del próximo día 7 de octubre, que MESLIER, tuvo una enorme influencia, sobre la ilustración francesa, llegando a ser, para muchos de sus representantes, demasiado radical. El mismo Voltaire, que contribuyo a que se le conociera parcialmente, publicando un breve resumen de la obra, escondió parte de la misma, alterando su sentido. MESLIER, era demasiado radical, en la valoración del papel que socialmente hacia la religión; su ateísmo radical, y las consecuencias del mismo, no podían ser aceptadas por la gran mayoría de los intelectuales de la ilustración. Estos, en su mayoría no eran ateos, en el mejor de los casos fueron deístas. Se enfrentaban a la herencia del antiguo régimen, pero por la posición social que ocupaban, su crítica a la sociedad, y el papel de la religión, fue ambigua. Fue la revolución francesa, a finales del siglo, quien, al abrir otro momento histórico, pudo radicalizarse la crítica. Basta recordar los hegelianos de izquierda, ahí tenemos, por ejemplo obra de LUWING FEUERBACH, cuyo título es: “LA ESENCIA DEL CRISTIANISMO” publicada en 1841, obra que quizás merecería ser analizada en otra tertulia. El siglo XIX, ya fue totalmente diferente, la consolidación de las bases de la sociedad capitalista, con sus tremendos sufrimientos, coloco la crítica de la religión en otro plano. Ésta, como nunca si cabe, se convirtió es un factor alienante, como diria K, Marx, en opio para el pueblo.
Tardaron 135 años, para que la obra completa se publicara finalmente en 1864, gracias a Rudolf Charles d’Ablaing, en una edición en Amsterdam, fue entonces cuando para el gran público se acabaron los malentendidos y “por fin fue, lo que es: rector ateo, sacerdote revolucionario, filosofo materialista” ( Michel Onfray ). Aquí, en la “piel de toro”, hasta el año pasado 2010, es decir 281 años más tarde; como se ve siempre viajamos en el furgón de la cola, o quizás ni eso, estamos aparcados en una estación fuera de uso.
El análisis de la obra, por la cantidad de cuestiones que aborda, no es posible efectuarlo en una tertulia. Nuestra mirada, a través de los ojos de Michel Onfray ( autor del “Tratado de Ateologia “, conocido por muchos de nosotros ), la efectuaremos a partir de un excelente ensayo de este autor sobre la obra de MESLIER.
Evidentemente, si se desea, se podría en otro momento y contexto de tiempo y lugar, analizar las 700 paginas de la obra de MESLIER. Queda abierta esta posibilidad.
Para efectuar una pequeña aproximación, con todas las precauciones necesarias, a la persona y obra de MESLIER, se puede consultar la siguiente bibliografía:
* MEMORIAS DE JEAN MESLIER
Jean Meslier
Ed. Laetoli ( Colección: Los ilustrados ), 2010
El libro contiene un breve epilogo de Julio Seoane Pinilla, que nos ubica la obra de Meslier en el contexto de la época.
* ELS ULTRES DE LES LLUMS
Michael Onfray
Contrahistòria de la filosofia Volumen 4
Ediciones de 1984, Gener 2010 ( Hay edición en castellano )
La obra contiene un excelente ensayo sobre la ilustración, y a continuación otros pequeños trabajos sobre 6 autores de la ilustración, que el autor denomina los “ultras”, que los clasifica como:1) Materialistas radicales ( Jean Meslier, La Metrie ), 2) Los Utilitaristas franceses ( Maupertuis, Helvetius, D’Holbach ) y 3) Libertinaje feudal ( Sade ).
* SISTEMAS DE LA NATURALEZA
Holbach
Ed. Laetoli ( Coleccion : Los Ilustrados ), 2008
Holbach, había nacido en 1723, seis años antes de morir Meslier; tuvo acceso al texto de este autor, que circulaba clandestinamente en los circulos de la ilustración. En su obra, hoy ya lo sabemos, se encuentran las huellas de Meslier. Sin citarlo, se repiten los argumentos del mismo.
* Igualmente esta traducido el resumen efectuado por Voltaire.
* En Wikipedia hay escrita una breve reseña.