ATEUS DE CATALUNYA

Un ateu convulsa el sistema judicial americà

 

Un tribunal de San Francisco declara inconstitucional la menció a Déu inclosa en el “jurament a la bandera”, però deixa en suspens la sentència per les pressions polítiques.

Un ateu de Sacramento anomenat Michael Newdow ha originat una veritable convulsió als Estats Units en aconseguir el passat 26 de juny que un tribunal d’apel·lacions de San Francisco li donés la raó sobre la inconstitucionalitat del “jurament a la bandera”, una cerimònia que es repeteix tots els dies a les escoles de tot el país i que obliga els infants a recitar literalment “Juro lleialtat a la bandera dels Estats Units d’Amèrica i a la república a la qual representa: una nació emparada per Déu, indivisible, amb llibertat i justícia per a tothom”.

Newdow, físic de professió, s’oposava a que la seva filla de 8 anys, durant el jurament, hagués de repetir cada dia l’expressió “per Déu” —afegida al text original pel Congrés l’any 1954 en plena guerra freda—, i va al·legar que aquesta obligació violava la primera esmena de la Constitució americana que estableix la separació entre l’Església i l’Estat.

L’aplicació de la sentència, redactada pel jutge Alfred Goodwin, ha estat de moment deixada en suspens davant les fortes pressions de la classe política. El propi president George Bush va intervenir des de Calgary, al Canadà, on participava a la cimera del G-8, per titllar la decisió de “ridícula”. Amb paraules similars es van pronunciar els líders republicà i demòcrata del Congrés.

La transcendència del cas ve donada perquè d’aplicar-se la sentència obligaria a modificar el “jurament” en nou Estats sobre els quals té jurisdicció aquest tribunal i obriria una porta a la possible revisió d’altres pràctiques polèmiques en un país on les referències i les invocacions a Déu són constants, com succeeix als bitllets, on diu “in God we trust” —confiem en Déu—, a l’obertura de les sessions del Tribunal Suprem, o a la pròpia Declaració d’Independència.

 


*PÀGINA PRINCIPAL  

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org