Ateus de Catalunya

 

El "diner negre" de l’Església i Gescartera

L'afer Gescartera ha destapat força vergonyes a tot el país, uns invertien sense que ho sabessin els seus caps, altres oferien interessos increïbles, hi ha qui utilitzava el nom d'institucions i de persones, altres es deixaven utilitzar, regals sumptuosos pel mig, llengües viperines que apliquen la llei de l'embut, i... diner negre per a tots ells, a carretades.

Tot i l'opacitat de les operacions hisenda ha trobat milers de milions de diners no declarats al fisc, que no cotitzaven impostos, i que per tant es poden anomenar tècnicament com a "diner negre". I vet aquí que entre els propietaris d’aquests diners hi ha diverses institucions de l'Església Catòlica.

En un primer moment la jerarquia va intentar dissimular i va voler aplicar el dit que "la millor defensa és l'atac". El bisbe de Mondoñedo-Ferrol, monsenyor José Gea Escolano i l'arquebisbe d'Urgell, Joan Martí Alanis, acusaven els qui reclamaven explicacions de ser uns "anticlericals ressentits i antiquats". Aquest argument no va convèncer ningú, ja que veus solvents fins i tot de dins de l'església seguien demanant explicacions.

Aleshores es van decantar per explicar-nos que cada institució, ordre religiosa, diòcesi, parròquia... eren coses diferents i independents, que encara que el seu conjunt forma allò que en diem "església" en realitat no tenen res a veure entre si ni amb la jerarquia. Tampoc això va convèncer les persones que no obeeixen cegament els designis de l'església, siguin creients o no.

Per últim han intentat treure’s les puces de sobre amb el més peregrí dels arguments: si l'església no té que pagar impostos, no pot tenir diner negre, i per tant no se li pot retreure res de res. Aquí la patinada és ja de l'alçada d'un campanar. Encara que molts no hi estem d'acord és veritat que l'Església Catòlica està exempta del pagament de molts impostos, però no de tots, i un dels que ha de pagar religiosament és l'impost sobre els beneficis del capital. Precisament per això és diner negre l’invertit a Gescartera, perquè en cap cas era diner declarat ni es pagaven a l'Estat els corresponents impostos.

Segurament tornaran a dir-nos "anticlericals ressentits i antiquats", però no els farem feliços enfadant-nos per tant poca cosa. Nosaltres no som anticlericals, al menys no en aquest sentit, però sí lluitem perquè l'Estat sigui laic i perquè l'església compleixi amb les lleis com qualsevol altre organització o ciutadà, que és el que toca.


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org