Ateus de Catalunya

 

250 anys de la publicació de l’Enciclopèdia

Amb motiu de la celebració del 250 aniversari de la publicació entre 1751 i 1765 de l’Enciclopèdia de Diderot i d’Alembert s’estan preparant a França diversos actes commemoratius entre els que destaca el Congrés de la Union des Athées que enguany estarà dedicat a aquesta efemèrides.

En l’edició d’aquesta ambiciossa obra van col·laborar a més de Diderot i d’Alembert altres filòsofs i pensadors il·lustrats com Voltaire, Montesquieu i Rousseau. L’Enciclopèdia pretenia ser el compendi de tot el saber de l’època, però a l’hora volia recollir també l’ideal filosòfic i humà de la il·lustració. Els enciclopedistes s’oposaven a la tradició dogmàtica establerta i es basaven en la raó i la pràctica per arribar a assolir l’objectivitat crítica gràcies a la unió de ciència, tècnica i pràxis social.

L’Enciclopèdia es pot considerar un dels fonaments dels nous valors il·lustrats: la sobirania nacional, la llibertat del ciutadà, la igualtat jurídica i també la separació entre l’Església i l’Estat com a base per a una societat laica. Uns nous valors que van concienciar la burgesia de la necessitat d’una revolució per conquerir el poder polític i acabar d’una vegada amb l’antic règim.

 


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org