Ateus de Catalunya

 

El Bisbat de Valladolid va ajudar a encobrir el frau de Gescartera

L’actuació del responsable econòmic del Bisbat va resultar cabdal per despistar les investigacions de la Comissió Nacional del Mercat de Valors sobre Gescartera

Les investigacions sobre el cas Gescartera han acabat treient a la llum algunes conclusions que han esquitxat de ple l’Església. Al marge de les institucions religioses que podien més o menys especular a l’ombra de l’entitat financera, s’ha posat de manifest que el Bisbat de Valladolid va jugar l’any 1999 un paper crucial per evitar la intervenció de Gescartera per la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

El director de supervisió de la CNMV a l’època que s’estava investigant la situació econòmica de Gescartera, David Vives, va revelar el mes de setembre davant la comissió d’investigació del Congrés que el Bisbat de Valladolid, mitjançant el seu responsable econòmic Enrique Peralta, havia presentat documents encobrint el deute de l’entitat financera amb el Bisbat, que aleshores haurien impedit detectar el forat que existia a Gescartera.

Segons aquest inspector, davant dels requeriment de la Comissió, el Bisbat hauria aportat en un primer moment un certificat dient que solament tenia un compte de 30 milions en aquesta entitat, però dies després es va veure obligat a reconèixer que la seva inversió real era de 1.105 milions. A diferència de la majoria de clients el Bisbat hauria pogut recuperar la seva inversió mitjançant un taló cobrat el 30 de març de 1999 amb fons procedents d’altres comptes, com per exemple de la Mutualitat de la Policia, el que seria completament irregular.

David Vives va arribar a afirmar que "El Bisbat de Valladolid col·laborava amb Gescartera a intentar enganyar la comissió" presentant saldos diferents completament contradictoris davant dels requeriments de la CNMV. També va assegurar que "els diners que es van tornar al Bisbat no eren del Bisbat, ja que van sortir d’un compte en el qual el Bisbat no tenia participació".

Per la seva part Jesús Ibarra, l’exdirector d’inspecció de la CNMV que va obrir expedient a Gescartera l’abril de 1999, va explicar que a una reunió amb el responsable econòmic del Bisbat de Valladolid aquest va arribar a comentar que "no sabia si havia invertit 30 o mil milions a Gescartera i que seria el que digués el senyor Camacho, propietari de Gescartera, perquè tenia molta confiança en ell". Els inspectors no podien sospitar que el Bisbat acabava de cobrar més de mil milions de Gescartera.

Al ser interrogat per la comissió parlamentària Enrique Peralta es va defensar de forma absolutament peregrina dient "Jo crec que invertir en borsa no és especulació", i va argumentar que "les empreses que cotitzen en borsa ajuden a crear llocs de treball". El que no va dir és que la inversió del Bisbat era pura especulació perquè sempre es produïa en quantitats petites en operacions d’un o molt pocs dies i en renda variable (en contra del que ell va afirmar) gràcies a les quals el Bisbat va guanyar 142,4 milions de pessetes en tres anys. Tampoc es va aconseguir aclarir l’origen dels fons invertits que segons alguns medis podrien procedir en part de les aportacions de l’Estat, encara que Peralta ho va negar rotundament.

Per acabar d’adobar-ho el Bisbat de Valladolid va distribuir el 30 de setembre un full pastoral amb un editorial titulat Els comptes clars on criticava el tractament que la premsa ha donat al cas pel fet de denunciar la implicació del Bisbat i on aprofitava per demanar més diners als fidels: "si aportéssim més de les 1.000 pessetes de mitjana a l’any actuals no serien necessàries tantes economies". També va aprofitar per reclamar més confiança: "És important que els cristians i els ciutadans de bona fe no ens deixem confondre per aquesta campanya de descrèdit i que reforcem la confiança en aquelles persones que el Senyor ha designat per dirigir la comunitat". Hem d’interpretar que potser volen traspassar les seves responsabilitats temporals al Senyor pel fet suposat d’haver-los designat?


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org