ATEUS DE CATALUNYA

La laïcitat es dóna cita a Barcelona

 

La capital catalana acollirà durant el mes de juliol el II Encuentro por la Laicidad en España, que reunirà experts i representants del moviment laïcista de tot l’Estat.  

Ateus de Catalunya tindrà una destacada presència en aquestes jornades, organitzades amb l’objectiu de copsar la situació real de la laïcitat al nostre país.

 

Amb la voluntat d’avançar en l’establiment d’un Estat plenament laic, els dies 20 i 21 de juliol d’enguany es celebrarà a Barcelona el II Encuentro por la Laicidad en España, que estarà organitzat per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia i tindrà per títol Laicidad y derecho al espacio público. Aquesta iniciativa pretén donar continuïtat al debat iniciat l’any passat amb la primera edició del Encuentro, que aleshores va organitzar la Asociación Pi y Margall por la Educación Laica a Motril (Granada), i que va assolir un notable èxit tant pel número de participants com per l’alt nivell de les activitats realitzades.

En el programa d’aquesta edició els organitzadors expressen l’evidència “que les circumstàncies socials, polítiques i culturals, i els drames humans que comporten, tant en l’àmbit més immediat com en les relacions internacionals, fan urgent reivindicar l’eix de la laïcitat com a vertebrador del dret, per part de tots i de totes, a gaudir de l’espai públic i a participar en ell (en totes les seves dimensions) en un clima de tolerància activa i de respecte a la llibertat de consciència, única garantia de construcció de la pau.”

Les jornades es celebraran a l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de la Universitat de Barcelona i seran inaugurades pel rector d’aquesta universitat, Joan Tugores. També hi haurà una representació institucional de l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’ateisme hi estarà representat

Després de la presentació, Joan-Francesc Pont, president de la Fundació Ferrer i Guàrdia i catedràtic de la Universitat de Barcelona, exposarà la ponència titulada Vivir laicamente, a la que seguirà una taula rodona on els participants presentaran les seves pròpies ponències i debatran entorn al tema: Horizontes intelectuales de la laicidad. Fundamentación de la laicidad.

En aquesta taula intervindran personatges destacats en l’àmbit de la defensa de la laïcitat, com ara Gonzalo Puente Ojea, ateu declarat, prou conegut entre nosaltres per la seva exemplar trajectòria, ambaixador d’Espanya, que va ocupar la representació diplomàtica davant del Vaticà durant el govern socialista entre els anys 1985 i 1987, i que intervindrà com a president d’honor d’Europa Laica; Henri Pena-Ruiz, professor de filosofia política a l’Institut de Ciències Polítiques de Paris i president d'Europe et Laïcité; Joan Carles Marset, geòleg i editor, portaveu d’Ateus de Catalunya, que presentarà la ponència titulada Ateísmo y laicidad; i Javier Otaola, síndic del veí de l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz, que ha estat Gran Mestre de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola i que participarà en representació de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Tot seguit, el filòsof i enginyer Salvador Pàniker, oferirà una conferència sobre La trascendencia en una sociedad secularizada.

Per la tarda tindrà lloc una sessió de diàleg interasociatiu amb el títol Laicidad, garantía de la libertad de conciencia, on es presentaran les associacions participants. En aquesta sessió Albert Riba, president d’Ateus de Catalunya, farà una presentació de la nostra associació i dels seus objectius, i participarà en el posterior debat.

El diumenge al matí les activitats es centraran en dos àmbits, per una banda Santiago Castellà, professor de Dret Internacional de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, parlarà sobre Laicidad y construcción de la paz: un nuevo derecho internacional, i Jordi Serrano, director de la Fundació Ferrer i Guàrdia, i Vicenç Molina, professor d’Ètica Empresarial de la Universitat de Barcelona, debatran entorn a Laicidad y autodeterminación.

A última hora del matí es presentaran les conclusions de les jornades i no es descarta que es pugui preparar una comunicació conjunta, o un manifest de denúncia, en contra de la voluntat del govern central d’estendre l’ensenyament de la religió a les escoles i instituts de forma obligatòria per a tots els infants a partir dels 3 anys. Això sí, amb l’eufemisme de distingir entre una modalitat confessional i un altre no confessional!

Totes les sessions es celebraran en castellà, ja que es tracta d’unes jornades d’àmbit estatal, que aplegaran un gran nombre de persones i organitzacions de diferents comunitats de l’Estat, i fins i tot d’altres països europeus.

 

En la línia del I Encuentro

L’any passat, el I Encuentro Nacional por la Laicidad en España, organitzat sota el lema Laicidad en España: estado de la cuestión a principios del siglo XXI, va permetre detectar l’existència d’una forta sensibilitat social entorn a la necessitat d’avançar en els postulats del laïcisme, però al mateix temps va posar de manifest una sensible distància, en aquesta qüestió, entre les forces polítiques i els interlocutors socials.

Es va poder constatar que malgrat el que diu la Constitució, a l’Estat Espanyol no es pot parlar en absolut d'aconfessionalitat, ja que la presència de l’Església Catòlica als òrgans i les estructures de l’Estat té un pes específic encara massa significatiu, que està fins i tot augmentant durant aquesta legislatura. També es va reivindicar la instauració d’un Estat laic basat en els valors de la llibertat de consciència, la igualtat entre tots els ciutadans al marge de les seves conviccions religioses, i el desenvolupament de l’autonomia crítica de l’individu gràcies a la potenciació d’una escola pública i laica dipositària de la cultura universal, sempre defensant la llibertat de la pràctica religiosa, però circumscrita a l’àmbit privat de les persones.

Com a conclusió es va elaborar l’anomenat Manifiesto de Motril, on les organitzacions participants mostraven la seva preocupació per la situació actual i es demanava la ruptura unilateral dels acords entre l’Estat Espanyol i la Santa Seu de 1976 i 1979, així com la supressió de l’assignatura de religió com a ensenyament curricular als centres educatius.

La celebració del I Encuentro va servir aleshores per sensibilitzar els col·lectius socials de la necessitat de lluitar per la consecució d’un Estat laic. Això ha animat durant el darrer any altres organitzacions a realitzar activitats i trobades entorn al motiu de la laïcitat, com ara la Fundació Cives i la Ceapa, que al mes de novembre de 2001 van organitzar a Madrid el Seminario sobre el Laicismo: Revisión Crítica y proyecto de futuro, amb l’assistència de Fernando Savater i Eulalia Vaquero entre altres; o les jornades sobre Religión y Escuela Pública organitzades, també a Madrid, per la Fundació Pablo Iglesias, amb la participació de Dionisio Llamazares (present també al I Encuentro por la Laicidad), Amparo Valcarce i Victorino Mayoral.

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, juntament amb Esplais Catalans, l’Escola Lliure El Sol, la Cooperativa Entorn, l’Associació de Casals de Joves de Catalunya i La Fundació Terra formen l’anomenat Moviment Laic i Progressista. Per efectuar la inscripció o per més informació podeu consultar l’adreça ffg@laic.org .

 


*PÀGINA PRINCIPAL  

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org