Ateus de Catalunya

 

La llei islàmica, contrària als drets humans

Una sentència del Tribunal d’Estrasburg, que dóna la raó a Turquia davant dels islamites, declara que la sharia és incompatible amb el Conveni Europeu de Drets Humans.

En una sentència històrica el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg va refusar a finals de juliol la demanda de l'islamita Partit del Benestar turc (Refah), i va declarar vàlida la decisió presa pel govern turc l’any 1998 d’il·legalitzar-lo per tal de garantir i preservar la laïcitat i la democràcia a Turquia.

La demanda interposada contra l’Estat turc argumentava que la prohibició i les sancions imposades contra el Partit del Benestar, entre elles la confiscació de tots els seus bens, i contra els principals dirigents del partit, com ara la inhabilitació per 5 anys de l’exprimer ministre Erbakan i d’altres destacats personatges, violava l’article 11 de la Convenció Europea de Drets Humans; però el Tribunal d’Estrasburg ha respost amb contundència al·legant que aquest partit pretenia instaurar a Turquia un sistema jurídic antidemocràtic basat en la llei islàmica o sharia, que "es fonamenta en regles divines decretades per la religió", que "es desmarca clarament dels valors del Conveni Europeu de Drets Humans", i que per aconseguir-ho no descartava la possibilitat de recórrer a la força per accedir al poder si es donaven les condicions propícies per fer-ho.

Per això troba raonable que un Estat, en aquest cas Turquia, prengui mesures per impedir la realització d’un projecte que és "incompatible amb les normes del Conveni Europeu de Drets Humans" i que "incita a la violència i no respecta les regles de la democràcia o cerca la seva destrucció", fins i tot abans que es realitzin accions concretes que puguin "comprometre la pau civil i el règim democràtic del país".

El Tribunal d’Estrasburg considera que qualsevol partit pot marcar-se per objectiu canviar la legislació o fins i tot el marc legal o constitucional d’un Estat, però sempre que per aconseguir-ho utilitzi mitjans legals i democràtics i sempre que la seva pretensió sigui "compatible amb els principis democràtics fonamentals", cosa que no es donaria en cas d’instaurar-se la llei islàmica. D’aquesta manera declara implícitament que la llei islàmica és contrària als drets humans i legitima els estats europeus per combatre qualsevol pretensió d’instaurar-la en el seu territori.

El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg interpreta i aplica el Conveni Europeu de Drets Humans redactat l’any 1950 per tal de protegir els drets fonamentals i les llibertats dels ciutadans europeus. Les seves sentències són vinculants per a tots els estats signataris, entre els que hi han tots els de la Unió Europea.

 


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org