ATEUS DE CATALUNYA

Chirac proposa una llei per protegir la laïcitat

 

L’objectiu és aturar la proliferació d’actituds intolerants i xenòfobes a l’espai públic.

El president francès, Jacques Chirac, presentarà al Parlament una llei per reforçar la laïcitat a França davant l’imparable increment d’actituds intolerants i xenòfobes que sota l’excusa de manifestacions culturals i religioses amenacen amb soscavar alguns dels principis fonamentals de la República. La llei limitarà l’exhibició de símbols “ostentosos” a les escoles i als centres públics en general per defensar el valor de la “laïcitat” com a expressió de la llibertat i la igualtat de drets de tots els ciutadans. “El laïcisme no és negociable”, va declarar Chirac durant la presentació del seu projecte.

La finalitat no és però prohibir l’expressió de la fe religiosa, sinó preservar la neutralitat de l’espai públic de l’agressió cada vegada més freqüent que pateix per part d’alguns sectors de l’extremisme religiós, que s’aprofiten de la legislació actual per fer un proselitisme actiu i intentar imposar la seva simbologia a les escoles. El president va encarregar l’elaboració d’un informe a una comissió d’experts presidida per Bernard Stasi, que va evidenciar la necessitat d’introduir una llei per regular la situació ho abans possible.

La polèmica té el seu inici en la proliferació a les aules d’alumnes d’origen musulmà amb el tradicional vel islàmic o hiyab, un símbol religiós considerat per molts com un signe de submissió de la dona i una manifestació de religiositat militant incompatible amb la neutralitat ideològica que hauria de regnar a l’escola, però també va lligada als conflictes provocats als hospitals per pacients de religió musulmana que es neguen a ser examinats per metges del sexe contrari.

Està per veure si en el futur aquesta llei resultarà efectiva o si per contra provocarà encara més crispació, però al menys se li ha de reconèixer la voluntat de preservar les llibertats dels ciutadans per sobre dels interessos particulars i sectaris... i aquest ja és un motiu suficient per desitjar-li sort.


PÀGINA PRINCIPAL

©ATEUS DE CATALUNYA

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org

Tel. 696.505.636