ATEUS DE CATALUNYA

La Lliga per la Laïcitat de Catalunya, en marxa

 

Un grup d’organitzacions de la societat civil catalana, preocupades pel retrocés de les llibertats i dels valors democràtics al nostre país, s’uneixen per promoure la laïcitat.

 

El 13 d'octubre de 2003 va tenir lloc als locals de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, al carrer Avinyó de Barcelona, la presentació pública de la Lliga per la Laïcitat de Catalunya. La finalitat d’aquesta plataforma és promoure la laïcitat per evitar la preeminència de cap confessió religiosa particular i garantir una autèntica igualtat d’oportunitats en el gaudi de l’espai públic per a tots els ciutadans, que permeti avançar cap a una societat cada dia més lliure i democràtica.

L’acte va començar amb unes breus paraules de Joan Francesc Pont, president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, qui va commemorar el XCIV aniversari de l’afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia, fundador de l’Escola Moderna.

A continuació Vicenç Molina va presentar el llibre Laicidad y Derecho al espacio público que recull les ponències presentades durant el II Encuentro por la Laicidad en España, celebrat a Barcelona al juliol de 2002, i tot seguit va llegir el manifest fundacional de la Lliga. Els representants de cada una de les entitats impulsores van dirigir unes paraules al públic assistent, que omplia la sala de gom a gom, i van procedir a signar el manifest.

Els signants van ser Tono Albareda, president de Cooperació; Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT a Catalunya; Joan Coma, president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica; Joan Coscubiela, secretari general de CCOO a Catalunya; Raimon Guilera, president de la FAPAC; Carles Martínez, secretariat nacional d’USTEC-STEs; Genís Morillas, president de la Gran Lògia de Catalunya i Balears; Gabriel Plana, president del Gran Orient de Catalunya; Albert Riba, president d’Ateus de Catalunya; Joan Carles del Val, secretari general de CGT; i Jofre Villanueva, secretari general del Moviment Laic i Progressista (format per Esplac, Entorn, ACJ, Escola Lliure El Sol, Fundació Terra i Fundació Ferrer i Guàrdia).

L’acte va acabar amb la intervenció del guitarrista Halldór Már Stefánsson, que va interpretar la composició La llum–Homenatge a Francesc Ferrer i Guàrdia, d’Eduard Rodés Gubern, composada expressament per aquesta ocasió. Durant l’acte es va posar de manifest la unitat de criteris i la voluntat de compromís de totes les organitzacions per fer front als dèficits més immediats de la laïcitat al nostre país. Com a assumpte més urgent van coincidir a assenyalar la necessitat de promoure accions dirigides a suprimir l’assignatura de religió de les escoles, imposada per la nova Llei de Qualitat de l’Educació.

El manifest signat recull la urgència “d’impulsar la defensa d’un model de societat que garanteixi la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’espai públic i que impedeixi qualsevol abús en aquest espai per part de cap visió particular de la realitat”; per aconseguir-ho proposa impulsar el valor de la laïcitat, que “afavoreix la convivència en el pla de la igualtat entre totes les possibles opcions espirituals, sense oposar-se a cap i respectant-les totes” i reivindica com a elements principals “que la religió ha de ser exclosa de l'escola. L’àmbit de coneixement del fet religiós —que la cultura laica, òbviament, no tan sols defensa i respecta, sinó que garanteix— és el de les ciències socials i la història de la cultura, i s’ha d’impartir en aquestes àrees pel professorat respectiu”.

També denuncia els acords entre l’Estat Espanyol i la Santa Seu per considerar que són “difícilment assumibles des d’una mínima coherència democràtica” i commina els representants públics a “reservar els actes de culte a l’estricta esfera de la privacitat”. El text íntegre del manifest, al qual s’han sumat ja gairebé una trentena d’associacions a més de les inicials, així com la relació completa d’adhesions, pot trobar-se a la pàgina web d’Ateus de Catalunya www.ateus.org o també a la pàgina de la Fundació Ferrer i Guàrdia, on de moment residirà la web oficial de la Lliga per la Laïcitat de Catalunya: www.laic.org/cat/lliga/lliga.htm.

Els representants de la Lliga per la Laïcitat de Catalunya van tornar a reunir-se el passat 23 de desembre en la seva primera trobada oficial per començar a impulsar iniciatives en favor de la laïcitat i van aprovar adherir-se formalment a la campanya “Per una escola laica” iniciada per la CEAPA, amb alguns sindicats i altres organitzacions laïcistes (veure la pàgina 3).


PÀGINA PRINCIPAL

©ATEUS DE CATALUNYA

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org

Tel. 696.505.636