ATEUS DE CATALUNYA

Propostes per a una litúrgia funerària laica

Ferran Lorente i Jordi Vilamitjana

Curbet CG Edicions

 

La proposta de Ferran Lorente i Jordi Vilamitjana és una contribució molt lloable per avançar en quelcom que ja fa temps hauria de ser una realitat més que no pas una simple expectativa al nostre país: la laïcitat. Estem immergits en una societat cada dia més secularitzada i diversa on el mestissatge cultural va obrint-se camí en un entorn fins fa ben poc completament monopolitzat per l’Església Catòlica i la seva litúrgia. En aquest context l’aportació dels autors representa un pas gegantí, perquè s’endinsa en un terreny completament verge que dóna resposta a la necessitat de molts ciutadans desitjosos de poder disposar de referents civils coherents amb la seva trajectòria vital. Tothom té necessitat d’acomiadar els seus éssers estimats en el moment en què tot acaba. L'observança dels ritus és un element antropològic important que endinsa les seves arrels en els sentiments més profunds de les persones, i per això els no creients tenen tot el dret a veure respectades les seves conviccions en el moment darrer de la mort.

Una litúrgia laica ineludiblement ha de referir-se a un passat, el del difunt que ja no hi és, i a un present, el dels qui romanen temporalment en aquest món per recordar-lo i retre-li homenatge. Els autors proposen per a un ritual funerari laic no descartar innecessàriament tots i cadascun dels elements propis dels rituals religiosos solament per “marcar les diferències”, sinó que suggereixen mantenir allò que resulti escaient, ja que en definitiva “els rituals funeraris s’arrelen en els simbolismes més antics i cal entendre’ls com a transmissors de l’herència cultural dels pobles”.

El llibre recull les possibles fases d’una cerimònia funerària de caràcter laic i proposa diverses recomanacions per a una intervenció en moments de crisi, destacant la importància de recollir la voluntat del difunt però sense entrar en conflicte amb els desitjos de la família, que ocasionalment pot adoptar postures contraposades. També detalla els elements que poden formar part del ritual amb les seves diferents variants, i aborda altres qüestions, com els aspectes legals del procés, regulats per la Llei 2/1997 “Sobre serveis funeraris”.

Una sèrie d’annexos ofereixen exemples i recursos pràctics —models de testament vital, necrologies, esqueles, recordatoris, parlaments, músiques adequades, mostres de funerals, simbologia— per facilitar la tasca a qualsevol persona que pugui trobar-se en la situació d’haver d’organitzar un funeral laic sense comptar amb experiència prèvia per tal de respectar la voluntat d’un familiar o amic, sobretot considerant que aquestes situacions arriben sovint de forma sobtada i porten un component emocional intens que acostuma a deixar poc marge per a la improvisació.


PÀGINA PRINCIPAL

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org