Ateus de Catalunya

 

Manipular les religions

Teresa Pàmies

Aquest estiu i en començar la tardor, les religions de tot signe han estat i són protagonistes d'inquietants esdeveniments, involucrades en guerres fratricides, abusos, estafes, injustícies i crims tan paorosos com els comesos el 30 d'agost a la vila algeriana d'Aures per un escamot d'integristes islàmics que degollaren sis persones sospitoses d'heretgia, incursions que han costat centenars de vides d'infants, dones i vells algerians, atrocitats a les quals ens habituem.

La trobada de 200 líders de totes les religions celebrada a Barcelona a iniciativa de la Comunitat de Sant Egidi no podia abordar un fet que ja és crònic, ni entrar en els conflictes armats de Palestina, ni en la repressió religiosa a Egipte, a les Filipines i a Belfast, emparades en religions antagòniques. La declaració final de la trobada qualificà l'integrisme com "l'origen de la violència entre els pobles" però s'obvià el rerefons polític que mou els fils de l'integrisme. A Gaza i a Jerusalem, jueus i islamistes es mataven entre ells: els primers, armats amb tecnologia punta, i els segons pel sistema kamikaze, esclatant amb la bomba adossada al pit entre les víctimes designades pels estrategs integristes palestins, expressió suprema del fanatisme al qual són ensinistrats els infants d'aquell poble màrtir.

El rabí en cap de l'Estat d'Israel, present a la trobada, digué que la solució al conflicte entre Israel i el poble palestí passa per unes negociacions entre Estats "on la paraula no s'utilitzi per invitar a matar o a suïcidar–se" i el teòleg musulmà Mohammed Raoun, resident a l'Afganistan dels taliban, atribuí a la colonització europea "l'autèntica batalla entre religions i la situació històrica responsable de l'enfrontament". Un debat sobre aitals plantejaments ha de ser forçosament polític, però l'amable trobada dels 200 líders religiosos no s'ho podia proposar.

El dia de la clausura, 52 egipcis eren processats al Caire denunciats per homosexuals, torturats per policies fanàtics en aplicació de la llei islàmica anomenada xaria, base de la legislació egípcia. El mateix dia, les imatges escruixidores de les nenes de família catòlica terroritzades per 200 integristes protestants barrant–los el pas camí de l'Escola de la Sagrada Creu fan reflexionar sobre el sentit mateix de les religions en el nostre temps i els interessos polítics que les manipulen. Els taliban demanant pena de mort per als que prediquen el cristianisme, i l'Episcopat espanyol acomiadant una professora de religió catòlica per haver–se casat amb un divorciat. No és integrisme? En aquest cas, és evident la responsabilitat política del govern Aznar, que, per conveni signat el 1999 amb els bisbes, assumeix el pagament dels mestres triats, contractats i acomiadats per l'Episcopat. No és manipulació partidista de la religió catòlica? És, Espanya, un Estat confessional? I tot això quan l'Església invertí 2.500 milions en l'estafadora Gescartera. Ens hi resignarem amb l'excusa de no ferir sentiments religiosos? Esperem que no.

© Reproduit amb autorització de diari Avui, Premsa Catalana S.A., 10 de setembre de 2001.


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org