ATEUS DE CATALUNYA

Els ateus americans marxen sobre Washington

Milers de ciutadans es concentren a l’esplanada del Capitoli per reivindicar més protagonisme per als no creients i exigir una veritable separació entre Estat i Església.

El dissabte 2 de novembre de 2002 milers d’ateus, lliurepensadors, laïcistes i racionalistes van concentrar-se al “Mall”, el gran parc situat entre el monument a George Washington i el Capitoli, en l’anomenada “Godless Americans March on Washington”, la manifestació de no creients més nombrosa celebrada mai a la història dels Estats Units. Els manifestants van reclamar igualtat de drets civils per a tots els ciutadans independentment de la seva ideologia, i van exigir una absoluta separació entre l’Estat i l’Església. També van reivindicar més protagonisme per als ateus en la política dels Estats Units, fortament influenciada per la pertinença de molts polítics a les comunitats de creients.

La marxa va ser recolzada per més de 150 associacions i grups procedents de tot el país. Moltes pancartes mostraven reivindicacions de caire polític com “Separació entre Estat i Església” o “Una Nació sota una Constitució”, mentre altres feien al·lusions de caire ideològic com “La religió mata” o “Hi havia un temps en què la religió governava el món, es coneix com l’edat mitjana” en referència al doble significat de l’expressió “dark ages” en anglès, alhora com a “època fosca” i com “edat mitjana”. Una gran pancarta d’American Atheists criticava la iniciativa governamental del president Bush de concedir fons federals per l’assistència social de les confessions religioses amb la llegenda “La seva religió, els nostres diners, ni parlar-ne”. La manifestació va transcórrer fins a un escenari preparat al davant de l’edifici del Capitoli on es van celebrar nombrosos parlaments, actuacions musicals i activitats.

Ellen Johnson, la presidenta dels ateus americans va afirmar “Els ateus estem a tot arreu. Som els vostres marits, dones, amics i veïns, treballem a empreses i en els nostres negocis, i també vam ser presents en els treballs de recuperació després de l’11 de setembre”. Johnson va reclamar més col·laboració entre els no creients i va anunciar la formació d’un “Comitè d’Acció Política dels No Creients Americans”. “Jo veig un gegant adormit que està despertant i que està preparat per fer valer la seva influència política i cultural” va dir a una multitud que l’escoltava entusiasmada.

Entre els assistents destacava la presència de l’escriptora Taslima Nasrin, condemnada a mort al seu país, Bangladesh, per “blasfèmia” i que des d’aleshores es veu obligada a viure a l’exili sota protecció policial. Ella va alertar dels perills de la intolerància d’alguns sectors de l’islamisme radical i de la seva opressió envers les dones. Un dels personatges més aplaudits va ser Michael Newdow, qui l’any passat va provocar una convulsió al sistema judicial americà en aconseguir que un tribunal de San Francisco declarés inconstitucional la menció a Déu continguda en el “Jurament de lleialtat a la bandera dels Estats Units”. Segons l’American Religious Identification Survey (ARIS), que recull informació estadística sobre l’afiliació ideològica i religiosa, els ateus representen actualment el 14,1% de la població dels Estats Units, al voltant de 30 milions de persones. Ara consideren que ha arribat l’hora de fer-se escoltar!


PÀGINA PRINCIPAL

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org