ATEUS DE CATALUNYA

Els ateus cada cop més presents a la societat

 

És necessari organitzar-se i “sortir de l’armari” per assolir més protagonisme social.

 

Els ateus estan de moda? Encara no, però potser aviat ho acabaran estant. L’augment constant dels qui es declaren ateus i no creients en general ve clarament reflectit per totes les estadístiques “rigoroses”, i amb gran diferència constitueixen el segon col·lectiu social des del punt de vista de l’adscripció de consciència o de religió, per darrera solament dels catòlics…

Als Estats Units, enmig del remolí del pensament únic imposat pel president Bush després de l’11 de setembre, un dels col·lectius més crítics amb les arbitrarietats del poder és precisament el dels ateus. Les protestes contra la decisió de Bush de cedir la gestió de l’assistència social —és a dir milers de milions de dòlars— a les entitats ultrareligioses, la convulsió provocada per la negativa d’un ateu a acceptar que la seva filla de 8 anys s’hagués de referir cada dia a déu durant el “jurament a la bandera”, o l’oposició a identificar religió amb nació per justificar les noves formes de “croada” en són tan sols alguns exemples.

El passat més de juliol el filòsof Daniel C. Dennett publicava a The New York Times una mena de manifest on proposava la denominació de “brights” pels ateus, o sigui “brillants”, per evitar les connotacions negatives que de vegades s’associen al terme “ateu” —sobretot als Estats Units—, i els animava a “sortir de l’armari”. Es calcula pel cap baix que hi han uns 27 milions d’ateus als Estats Units, gairebé un 10 per cent de la població, però en canvi el seu pes com a col·lectiu és molt inferior, més encara si tenim en compte que el perfil mig dels ateus correspon a ciutadans joves, acomodats, de zones urbanes i amb una formació alta. La viva imatge de l’èxit!

Dennett ho explicava reflexionant: “no tinc l’hàbit de considerar-me membre d’una minoria necessitada de protecció”, i arribava a la conclusió que “el preu de mantenir un diplomàtic silenci és la impotència política”. A les societats teòricament laiques d’occident l’ateisme no s’hauria de veure com una excepció perquè no ho és. Perquè aleshores els ateus es mantenen allunyats de l’escena social? Perquè les seves opinions en alguns àmbits són menystingudes sense cap rubor per polítics que depenen dels seus vots per accedir a llocs de responsabilitat?

Podem apuntar a dues raons bàsiques: les organitzacions religioses, mentre han tingut capacitat per restringir les llibertats civils, han combatut els ateus perquè la seva existència posava de relleu les arbitrarietats i els privilegis de les religions i dels seus líders; però també perquè fins fa ben poc els ateus mai havien estat organitzats, s’havien limitat a “sobreviure” discretament amb les seves conviccions per por a ser marginats.

Afortunadament les coses estan canviant. Els ateus han començat a organitzar-se i a assolir rellevància social, i prova d’això és que també a casa nostra la presència dels ateus com a tals és cada cop més significativa. Durant les festes de Barcelona, del 20 al 24 de setembre, Ateus de Catalunya va instal·lar a la Plaça de Catalunya una caseta per la qual van passar milers de ciutadans, entre ells alguns polítics com el portaveu de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, o la regidora de Participació Ciutadana, Solidaritat i Cooperació, Assumpta Escarp. Es van repartir més de dos mil fulletons informatius i al voltant de quatre mil adhesius de la campanya “per suprimir l’assignatura de religió de les escoles”.

També la presència dels ateus a actes culturals, acadèmics, programes de ràdio i televisió ha augmentat notablement. Els nostres representants han estat durant els últims mesos a TV3, BTV, Televisió de Sabadell i d’aquí a pocs dies el programa Gran Angular, de Televisió Espanyola (TVE2), dedicarà per primera vegada al nostre país un reportatge íntegrament als “ateus”, elaborat pels periodistes Lurdes Cortès i Cesc Tomàs —es pot trobar més informació a http://www.rtve.es/tve/b/gran_angular/index.html o bé al telèfon 93 582 39 15, i demanar inclús còpies del reportatge (de pagament)—.

Potser els ateus no estem encara de moda, ni és aquest el nostre objectiu, però és evident que l’opinió pública comença a tenir interès per nosaltres perquè s’adona que aportem respostes positives als problemes actuals de la societat… i propostes serioses als reptes del futur.


PÀGINA PRINCIPAL

©ATEUS DE CATALUNYA

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org

Tel. 696.505.636