Ateus de Catalunya

 

El casament de Milingo, un simple escàndol?

L’enllaç del polèmic arquebisbe amb l’acupuntora coreana Maria Sung obliga el Vaticà a intervenir per conjurar un possible cisma a l’església africana i per aturar la penetració de la secta Moon en aquell continent.

Aquest estiu hem assistit a un espectacle mediàtic que en alguns moments semblava més propi d’una telesèrie que no pas d’una institució que pretén ser èticament modèlica i exemplar com l’Església Catòlica. Ens referim a l’esperpèntic enfrontament que han protagonitzat la secta Moon i el Vaticà per fer ser seu el controvertit arquebisbe Milingo.

Tot va començar el diumenge 27 de maig quan l’arquebisbe emèrit de Lusaka (Zàmbia) Emmanuel Milingo, de 71 anys, es va casar amb una acupuntora coreana anomenada Maria Sung Ryae de 43 en una cerimònia col·lectiva amb 60 parelles més celebrada per Sun Myung Moon, líder de la secta Moon, a l’hotel Hilton de Nova York.

El fet que un arquebisbe catòlic s’uneixi en matrimoni amb una dona hem de reconèixer que és realment insòlit, i segons l’església hauria de comportar l’excomunicació automàtica de l’esgarriat, sense necessitat que aquesta sigui pronunciada pel Papa, el que es diu tècnicament "latae sentenciae". Però mira per on el Vaticà va considerar que era massa fort que tot un arquebisbe se li escapés de la cleda per casar-se amb una dona i que a sobre fos captat per una secta destructiva amb la fama dels Moon. No podia ser, les primeres reaccions d’incredulitat van donar pas a l’acció. El Vaticà va veure que aquest precedent era massa perillós i es va moure per demostrar que no estava disposat a entregar un dels seus prelats tan fàcilment.

Sun Myung Moon, de 81 anys és un multimilionari coreà que l’any 1954 va fundar l’Església de la Unificació de Corea del Sud —més coneguda com la secta Moon— que a més de negocis multimilionaris manté entre altres coses l’afirmació que Jesucrist no va aconseguir completar totalment la seva missió a la terra pel fet que no es va arribar a casar, i per això un dels objectius principals de la secta és anar casant a tothom en cerimònies multitudinàries com la que es va celebrar en aquest cas.

Tot i això el propi Milingo, en un intent d’evitar la ruptura definitiva, afirmava en un comunicat poc després del casament que no pensava abandonar l’església, ja que ell sol s’havia casat, però no s’havia convertit: "el Senyor m’ha cridat a fer un pas que canviarà la meva vida i farà de mi un mitjà de la seva gràcia i la seva benedicció per l’Àfrica i per tot el món".

L’Església Catòlica immediatament va acusar el reverend Moon d’influir en Milingo per aconseguir el seu casament i, donat que aquest manifestà la seva intenció de mantenir-se dins el catolicisme —una mica sorprenent tot plegat— el Vaticà va decidir deixar en suspens la seva excomunicació. Per alguns responsables del Vaticà Milingo hauria estat una víctima de la secta que, aprofitant-se del seu carisma, intentaria utilitzar-lo per poder introduir-se en alguns països africans.

Des d’aquesta perspectiva el principal perill per l’Església Catòlica en tot l’assumpte no vindria doncs del fet que se li pogués escapar un bisbe del ramat, sinó que la seva fuga podria originar un veritable cisma dins de l’església africana, on Milingo és un líder molt carismàtic. La possibilitat de comptar amb Milingo obriria les portes del continent africà als adeptes de la secta Moon, que disposarien d’un popular ambaixador per fer arribar el seu missatge a una població poc disciplinada doctrinalment i per tant relativament fàcil de canviar les seves lleialtats.

L’objectiu de l’església va ser apartar Milingo de la secta, perquè es considerava que mentre estigués sota el seu influx els Moon continuarien el seu procés d’adoctrinament i al final seria impossible recuperar-lo. Per tant tots els esforços del Vaticà es van centrar en fer-lo retornar a Itàlia d’alguna manera.

Amb aquests antecedents el cardenal Joseph Ratzinger, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe —l’antiga Inquisició—, el guardià de l'ortodòxia catòlica, dóna el 17 de juliol un ultimàtum al dissident perquè desfaci el seu matrimoni, abandoni la seva dona, defensi públicament el valor del celibat, trenqui la seva relació amb la secta Moon i declari inequívocament la seva fidelitat al Papa… abans del 20 d’agost, o serà formalment excomunicat.

En aquest punt intercedeix directament el Papa. Milingo és rebut per Joan Pau II a la seva residència d’estiu de Castelgandolfo i l’església emet un comunicat dient que el polèmic arquebisbe ha escrit una carta en la que demana "retornar a l’Església Catòlica i renunciar a la seva vida en comú amb Maria Sung". A partir d’aquest moment la història es desborda i es transforma en un veritable show. Maria Sung declara que es podria trobar embarassada i acusa el Vaticà de segrestar Milingo i tenir-lo retingut sota l’efecte de les drogues. A continuació inicia una vaga de fam exigint entrevistar-se amb el seu marit, però l’església es nega a aquestes pretensions dient que Milingo s’ha pres "un període de reflexió i d’oració". Sun Yung Moon manifesta el suport total dels Moon a la causa de Maria Sung.

Milingo desapareix de l’escena durant gairebé dues setmanes. Al Vaticà es poden veure parcartes reclamant Where is Milingo? Mentre Maria Sung plorant es deixa retratar a la plaça de Sant Pere. Finalment Milingo reapareix davant les càmeres del telenotícies de la nit a la RAI on declara que es va equivocar en casar-se amb Maria Sung i que desitja retornar a l’església. També acusa els Moon d’amagar-li a la seva dona una carta de comiat que va llegir per la televisió on li deia coses com "t’estimo com a una germana". La trobada entre els dos conjugues s’acaba realitzant el 29 d’agost a un hotel de Roma amb la mediació de l’ambaixador de Corea del Sud Yang Il Bae.

El desenllaç s’acosta. Un cop confirmada la separació i desmentit el suposat embaràs de la coreana Milingo es reintegra a l’església, però és apartat de qualsevol activitat pública i se l’obliga a fer una cessió de poders de les institucions que encara controla: tres importants congregacions religioses a Kènia i Zàmbia, diverses associacions, centres missioners, fundacions, editorials, hospitals, granges, empreses agrícoles. La gestió de tot aquest entramat econòmic és encomanada a l’actual arquebisbe de Lusaka, Josep Medardo Mazombe, que és rebut abans pel Papa per preparar el traspàs de poders. Encara caldrà fer una crida a l’ordre a algun altre bisbe despistat com Alessandro Maggiolini, titular de Como, a Itàlia, qui té l’ocurrència de manifestar que s’han d’assumir les responsabilitats del matrimoni i que no es pot facturar Maria Sung "amb un parell de cartes i una petició de perdó", sinó que se li hauria de reconèixer el dret a rebre una pensió.

Finalment Milingo és enviat a l’exili. El cardenal Giovanni Battista Re, prefecte per la Congregació pels Bisbes i un dels candidats amb més possibilitats de sustituir Wojtyla en el càrrec l’informa personalment de les condicions: primer haurà de passar per Fàtima per seguir un procés de penediment i una cerimònia oficial d’exorcisme, i després discretament anirà, al menys de moment per un any, a meditar a un monestir de la diòcesi de Winnipeg (Ontario), a les gelades estepes del Canadà, ben lluny de tot contacte amb el públic i els mitjans de comunicació.

L’església ha aconseguit salvar la situació, però a un preu considerable. La imatge d’una dona abandonada pel seu marit bisbe ha donat la volta al món i ha fet qüestionar la vigència del celibat a l’església. Malgrat això s’ha salvat el patrimoni econòmic i, el que és més important, el futur de l’ortodòxia catòlica al continent africà. També s’ha parat els peus a la secta Moon. El Vaticà ara ja no pot fer altre cosa que tirar sorra sobre l'assumpte i esperar que el temps faci oblidar l’escàndol. Com sol passar a l’església, la hipocresia i els interessos temporals acaben passant davant dels valors espirituals que tan orgullosament afirma sempre defensar.

 


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org