Ateus de Catalunya

 

En representació de Déu o dels ciutadans?

Per tractar-se d’un fet que es repeteix periòdicament sembla ja com si fos la cosa més natural del món. És dimecres 7 de novembre, uns personatges, ben vestits, en un marc solemne, celebren una cerimònia on declaren la seva disposició a ocupar dignament els càrrecs que els han estat conferits, per altres càrrecs representatius o bé per elecció popular, tant se val, en qualsevol cas per delegació de la voluntat sobirana dels ciutadans.

Però vet aquí una fotografia de l’acte. Una persona distingida, en aquest cas un magistrat, legítimament escollit pels membres del poder judicial, al seu temps triats pel Parlament, jura o promet el seu càrrec pels propers cinc anys com a nou president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem de l’Estat.

La imatge no tindria més història si no fos per un petit detall. El jurament es realitza en una sala del Palau de la Sarsuela, al davant dels Reis d’Espanya, del president del govern… i d’un santcrist de gairebé mig metre d’alçada! No es pot dir, doncs no s'aprecia prou, si també ho fa amb la mà al damunt o no de la Bíblia, però si fos així podem assegurar que no seria un fet estrany. En altres cerimònies similars és el més habitual.

En realitat no ens hauria de sorprendre tant, si tenim en compte que aquesta és una pràctica recurrent entre els polítics que prenen possessió dels seus càrrecs públics. Hi ha precedents molt més significatius, doncs és el mateix que van fer el president del govern José Maria Aznar i tots els seus ministres l’abril de l’any passat, o el que va fer el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, el mes de juliol d’enguany a la Casa de Juntes de Gernika, qui davant del ple extraordinari del Parlament Basc, seguint la fórmula tradicional que va instaurar Antonio Aguirre l’any 1936, començava el seu jurament tot dient "Ante Dios humillado, en pie sobre la tierra vasca…"

La qüestió és bastant evident: hem d’acceptar que el jurament o la promesa de càrrecs públics es realitzi davant de símbols religiosos, quan la legitimitat d’aquests càrrecs no procedeix de cap inspiració divina, sinó del poble, que és l'única base que pot donar legitimitat a les institucions i als seus representants? O bé hem d’entendre que encara estem en aquella època fosca en què els governants no ho eren pel fet de ser elegits pels seus conciutadans sinó "por la gracia de Dios"?

Tots els ciutadans tenen dret a tenir i a mantenir les opinions o les creences personals que vulguin o que siguin capaços, mentre siguin respectuoses amb les demés persones i amb els seus drets, però la legitimitat dels càrrecs públics que ocupin procedeix sempre dels ciutadans, és a dir del poble sobirà, i per tant els juraments o les promeses d’aquesta mena s’haurien de realitzar al davant de la Constitució —que defensa l’aconfessionalitat de l’Estat— o de l’ordenament jurídic en virtut del qual han estat escollits per a representar al poble, en absència absoluta de símbols religiosos o partidistes que puguin posar en qüestió la neutralitat ideològica de les institucions que, no ho oblidem, representen a tots els ciutadans independentment de llurs creences, o no creences.

Que dirien els qui protagonitzen aquests juraments si un dia el president del govern, el lehendakari basc o qualsevol alt càrrec de l’estament judicial efectués el seu jurament al davant de l’Alcorà, d’una estàtua del Buda o del Manifest Comunista? Que dirien si assistís cobert amb la burka que estan obligades a portar les dones afganeses, tocat amb un turbant sikh o equipat amb la samarreta del seu equip de futbol preferit?

Com es poden sentir els no creients, o els creients d’altres religions, quan contemplen aquest espectacle, com si fos la creu la que donés legitimitat a la presa de possessió? Com podem, en definitiva, tenir confiança en la neutralitat de les institucions, si els seus representants no són capaços de mantenir-se neutrals ni tan sols en el moment de fer-se càrrec de les seves obligacions?

 


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org