castellano


Certificat Apostasia
apostasia Arxiu Ateus carta concordato Debats dios estado laico iglesia laica laicidad laicitat lliga mort Novedades tertulia Tertúlies Tertúlies Tertulias Ateus trobades trobades apostasia


Codi etic


Ateus de Catalunya és soci fundador de la AILP


Un excés de “Jesusos”

Desprès de la tertúlia hem tingut accés a aquest suggestiu text trames i traduït per en D.R.

Un excés de “Jesusos”
Kenneth Humphreys
http://www.jesusneverexisted.com/surfeit.htm

Hi va haver un Jesús?
I tan! No un, molts!

L’heroi jueu arquetípic va ser Josuè (el successor de Moisès), també conegut com Yehoshua (Yeshua) bin Nun (“Jesús dels peixos”). Com que el nom de Jesús (Yeshua o Yeshu en hebreu, Iesous en grec, la font de la nostra ortografia) originalment va ser un títol que significa ‘salvador’, derivat de ‘Guarda Jahvè, probablement tots els grups de la resistència jueva tenia la seva pròpia figura de l’heroi aquest sobrenom “esportiu”, entre d’altres.
Flavius Iosephus, l’historiador jueu, posteriorment romanitzat, del primer segle esmenta ben bé 19 Yeshuas / JeSii, diferents, aproximadament la meitat d’ells contemporanis del suposat Crist! En la seva obra Antiguitats jueves, dels 28 sacerdots que ocupaven alts càrrecs des del regnat d’Herodes el Gran fins a la caiguda del Temple, no menys de quatre portava el nom de Jesús: Yeshu ben Phiabi, Yeshu ben Sec , Yeshu ben Damneus i Yeshu ben Gamaliel . Fins i tot Pau fa referència a un mag rival, predicant “un altre Jesús” (2 Corintis 11,4).
L’excés de “Jesusos” primitius inclou:

Yeshu ben Sirac . Aquest Jesús era conegut per ser l’autor del llibre de l’Eclesiàstic (també conegut com ‘Eclesiàstic, o la Saviesa de Jesús, fill de Sirac ‘), part de l’Antic Testament apòcrif. Ben Sira, escrivia en grec al voltant de 180 aC, reunint la “saviesa” dels jueus i l’estil homèric del herois.
Yeshu ben Pandira. Un taumaturg que va viure durant el regnat d’Alexandre Janeo (106-79 aC), un dels més cruels dels reis macabeus. Imprudentment, aquest Jesús es va llançar a una carrera profética de la fi del temps, i d’agitació, que va molestar al rei. Va conèixer al seu propi, i prematur, fi dels temps en ser penjat en un arbre i en la vigília de la Pasqua. Els estudiosos han especulat aquest Jesús va fundar la secta dels essenis.
Yeshu ben Ananies. A partir d’62 dC, aquest Jesús havia causat inquietud a Jerusalem amb una sense-parar fatídica mantra de “Ai de la ciutat!”. Aquest Jesús profetitzava vagament:
“Una veu des de l’est, una veu des de l’oest, una veu dels quatre vents, una veu contra Jerusalem i la casa santa, una veu en contra dels nuvis i núvies, i una veu en contra de tot el poble.” Iosephus, Guerres 6 . 3 .

Arrestat i assotat pels romans, Jesús ben Ananies va ser alliberat com res més perillós que un boig. Va morir durant el setge de Jerusalem per una pedra llançada per una catapulta romana.
Yeshu ben Saphat . A la insurrecció del 68 dC que va causar estralls a Galilea, aquest Jesús havia guiat els rebels a Tiberíades: (“el líder d’un tumult sediciós dels mariners i dels pobres”- Iosephus, Vida dels jueus 12,66). Quan la ciutat estava a punt de caure en mans dels legionaris de Vespasià, va fugir cap al nord a Tariquea al Mar de Galilea.
Yeshu ben Gamala. Durant 68/69 dC aquest Jesús va ser un líder del partit de la pau en la guerra civil que va demolir Judea. Des dels murs de Jerusalem va protestar contra els assetjadors idumeus (dirigits per ‘Jaume i Joan, fills de Susa’). Això no li va servir per res de bó. Quan els idumeus enderrocaren els murs va ser condemnat a mort i el seu cos llançat als gossos i les aus carronyeres.
Yeshu ben Thebuth. Un sacerdot que en la capitulació definitiva de la ciutat alta a 69 dD, va salvar la pell en lliurar els tresors del Temple, que incloïen dos canelobres sagrats, copes d’or pur, cortines i bates sagrats dels grans sacerdots. El botí ocupat un lloc destacat en el triomf celebrat per Vespasià i el seu fill Tito.

Però, hi havia un Jesús crucificat?
Per descomptat. Yeshu ben Stada va ser un agitador de Judea que va donar als romans un bon mal de cap en els primers anys del segle II. Va conèixer la seva fi en la ciutat de Lydda (vint quilòmetres de Jerusalem) a mans d’un equip romà de crucifixió. Tenint en compte l’escalada del càstig a la que, durant el setge de Jerusalem, els romans podien arribar, estaven crucificant a l’alça al voltant de 500 captius per dia davant les parets de la ciutat. El nombre d’herois morts anomenats Jesús farien (literalment) un bon gruix damunt del terra. Cap d’ells ha merescut un punt en la gran història universal.

Però amb tants Jesús no podia haver hagut un Jesús de Natzaret?
El problema d’aquesta idea és que absolutament res corrobora la biografia sagrada si no que, a més, aquesta “gran història” està esquitxada amb nombrosos anacronismes, contradiccions i absurds. Per exemple, en el moment en què Josep i Maria l’embarassada es diu que han anat a Betlem per un suposat cens romà, Galilea (a diferència de Judea) no era una província romana i, per tant mami i papi no haurien tingut cap raó per fer el viatge. Encara que Galilea hagués estat territori imperial, la història no sap de cap “cens universal” ordenat per August (ni cap altre emperador) i els impostos romans es basaven en la propietat no en un recompte. D’altra banda, sabem que Natzaret no existia abans del segle II. (Nota d’en Dani: aquest punt s’esmenta en el libre Donde Jesús nunca caminó de Frank R. Zindler)

No s’esmenta en absolut en l’Antic Testament, ni per flavius Iosephus, que va fer la guerra al llarg i ample de Galilea (un territori de la mida del Gran Londres) encara que registra els noms de dotzenes d’altres ciutats. De fet, la major part de la “Jesus-action” es porta a terme a ciutats de origen igualment dubtós (en llogarets tan petits que només els partidistes cristians saben de la seva existència) però sembla que les més ben testificades ciutats paganes, amb ruïnes existents, no podien servir per traçar l’itinerari de Jesús.
El que hauria alertar-nos aquí sobre falsificació a l’engròs és que pràcticament tots els esdeveniments de la suposada vida de Jesús apareixen en la vida de les figures mítiques d’origen molt més antic. Tant si parlem del naixement miraculós, la joventut prodigiosa, els miracles o curacions sorprenents, tots aquests “signes” havien estat atribuïts a altres déus, segles abans que qualsevol sant home jueu passegés pel mon. Les suposades declaracions i els savis ensenyaments de Jesús són igualment un lloc comú que s’extreu de diverses escriptures jueves, la filosofia neo-platònica o comentaris fets pels savis estoics i cínics.
———————————————

Massa estrany per ser una coincidència!

Segons el relat bíblic, “Pilat va oferir els jueus l’alliberament d’un sol presoner i ells, la raça maleïda, varen escollir Barabbas en lloc del dolç Jesús”

Però esperi un minut: en el text original estudiat per Orígens (i en alguns recents) el criminal triat va ser Yeshu Barabbas – i Bar Abba en arameu significa “Fill del Pare”

Hem de creure que Pilat va tenir un Jesús, el Fill de Déu i a un Jesús, Fill del Pare a la seva presó al mateix temps? Tal vegada la veritat és que una sol criminal executat va ajudar a encarnar una tota una rondalla fantàstica
Els escriptors dels Evangelis, en els detalls aleatoris, van utilitzar el arameu Barabbas sabent que alguns parlants de llatí o grec sabrien el seu significat.

Què hi ha en un nom?
El nom de Jesús és en realitat una creació del segle XVI.
“Jesús” té els seus orígens en יהושוע (Yehoshua o Josuè ), en què la primera part “yeho” es refereix a Déu, YHWH. El nom significa ” Déu ajuda”. Però era un nom que se utilitzava amb cura i per tal d’evitar expressar accidentalment el nom de Déu, Yehoshua va quedar truncat a ישוע (Yeshua ), o, a Galilea, Yeshu .
Transliterat al grec, es va convertir en Ἰησοῦς Yeshu ( Iesous ), i a partir d’això, el Iesus llatí. Un desenvolupament recent va ser la lletra J que va substituir la inicial I de Iesus, Jesús.

Artificial
“El Jesús dels Evangelis és una creació artificial, una obra d’art col•lectiva que es va desenvolupar a través de la consciència combinada de dues generacions de culte cristià.

– A. N. Wilson (Paul, p144)
No hi ha evidència

” Si Jesús realment va existir alguna vegada ha estat durant molt temps objecte de debat. L’argument (molt ben documentat) és que no hi ha absolutament cap evidència que corrobori la seva existència en documents que no siguin fonts cristianes altament sospitosos.

– Riane Eisler (The Chalice & the Blade, p122)

Testimonis no cristians?

Ni tan sols va néixer l’any 30 *dC:

Iosephus – c 37 – c 100 dC
Tàcit – c 55 – c 117 *dC
Suetonio – c 69 a 140 *dC

Publicat el 4 Marzo 2013 per Padc | Arxivat a Arxiu, Colaboraciones, Tertulias