ATEUS DE CATALUNYA

Un tribunal d’apel·lació absol Amina Lawal

 

Havia estat condemnada a morir lapidada per adulteri en aplicació de la llei islàmica.

 

Amina Lawal, la dona que va ser acusada d’adulteri per tenir un fill estant divorciada i que va ser condemnada a morir lapidada per un tribunal de Katsina, un dels estats del nord de Nigèria de majoria islàmica on la sharia està vigent, ha estat finalment alliberada. El tribunal designat el passat mes de setembre per revisar la seva condemna va considerar que durant el primer judici no s’havia garantit prou la seva defensa i la va absoldre, però no s’escapa a ningú que la pressió exercida pels defensors dels drets humans, encapçalats per Amnistia Internacional —que ha reunit més de nou milions i mig de signatures demanant la llibertat d’Amina— pot haver estat un factor determinant.

Malauradament el d’Amina Lawal no és un cas aïllat. El primer a ser recollit pels mitjans de comunicació va ser el de Safiya Husseini, una altre dona que l’any 2001 també va ser declarada culpable d’adulteri i condemnada a mort per lapidació per haver-se quedat embarassada quan estava divorciada. Safiya va declarar que havia estat violada per un home casat que ho va negar tot i va ser absolt. La pressió internacional va aconseguir que el govern federal intervingués i commutés la pena, però des d’aleshores molts altres casos de violació dels drets humans, incloent la pena de mort per lapidació i altres tractaments cruels i inhumans, han estat denunciats des de què la llei islàmica es va instaurar als estats del nord del país.

Entre els casos oberts hi ha el d’un camperol anomenat Yunusa Rafin Chiyawa, a qui un tribunal de l’Estat de Bauchi va declarar culpable d’adulteri el passat 21 de juny, després que ell mateix va confessar haver mantingut relacions amb la dona d’un amic seu. La dona en qüestió va assegurar que havia estat embruixada per l’acusat i això la va salvar, però Yanusa va ser condemnat a morir lapidat. També estan pendents els casos d’Ahmadu Brahim i Fatima Usman, un home i una dona de 32 anys de l’Estat de Níger que van ser detinguts i acusats d’adulteri en base a l’informe d’un policia.

El govern de Nigèria, pressionat per l’opinió pública internacional, es resisteix a acceptar la introducció de la sharia —que castiga amb la pena de mort les relacions fora del matrimoni— als estats de majoria islàmica, per això ha traslladat alguns casos al Tribunal Superior de l’Estat argumentant que té competències per fer-ho perquè es tracta de delictes castigats amb la pena de mort.


PÀGINA PRINCIPAL

©ATEUS DE CATALUNYA

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org

Tel. 696.505.636