ATEUS DE CATALUNYA

El Govern reconeix que alguns bisbats es van apropiar dels salaris de professors de religió

 

A banda de la deplorable aprovació de la Llei de Qualitat de l’Educació pel Parlament de l’Estat, que formalitza la imposició de l’ensenyament religiós a tots els joves i infants independentment del desig de les seves famílies, quelcom absolutament inadmissible en un Estat “aconfessional”, a mitjans de desembre va saltar a la llum un nou escàndol relacionat amb l’assignatura de religió.

El diari El País va desvetllar que diverses sentències judicials havien condemnat en ferm l’Estat a pagar sous endarrerits de professors de religió que l’any 1998 s’haurien quedat sense cobrar part dels seus salaris. A rel d’una pregunta formulada l’octubre de 2001 per Izquierda Unida al Congrés el Govern va haver de reconèixer que l’Estat havia avançat a la Conferència Episcopal Espanyola diners que ara es veia obligat a satisfer de nou com a resultat d’aquestes sentències.

L’any 1988 Mariano Rajoy, aleshores ministre d’Educació, va pactar amb els bisbes una reforma educativa segons la qual els docents de catolicisme passaven a ser contractats i pagats per l’Estat, malgrat seguir sent designats pels bisbes. Tal com establia la Llei de Pressupostos d’aquell any l’Estat va transferir als bisbes la totalitat dels diners corresponents als sous dels professors, que després la CEE distribuïa a cada diòcesi, però sorprenentment molts professors mai van arribar a cobrar els mesos que anaven de setembre a desembre de 1998, incloent-hi la paga extra de “nadal”.

La raó va ser, segons es despren de les sentències, que algunes diòcesis haurien retingut els diners transferits per l’Estat en considerar que amb els nous acords ja no estaven obligades a pagar els sous dels professors, però en canvi els diners mai haurien estat retornats a l’Estat. La Conferència Episcopal, com és obvi, nega rotundament que l’Església s’hagi quedat amb els diners, però no fa cap esment de les sentències judicials que vénen a corroborar el contrari, ni diu que se n’ha fet dels diners transferits.

L’abast d’aquesta possible estafa podria pujar a un total de gairebé 40 milions d’Euros. Ara és el Ministeri, o sigui els ciutadans, qui hem d’assumir per partida doble el pagament d’uns diners que ja s’havien entregat als bisbes i… que han desaparegut! El Ministeri no vol parlar formalment d’estafa, però va anunciar que s’estava procedint “a les actuacions de verificació oportunes”. De moment se’n desconeix el resultat i tampoc no se n’ha tornat a sentir parlar..!


PÀGINA PRINCIPAL

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org