ATEUS DE CATALUNYA

En defensa de la laïcitat d’Europa

 

El laïcisme reclama a Paris la neutralitat ideològica i religiosa de la Constitució europea.

 

El passat 6 de desembre van reunir-se a la històrica Borsa de Treball de Paris representants de 32 organitzacions de 14 països en un acte unitari convocat per la Fédération Nationale de la Libre Pensée i per la National Secular Society, al que van assistir més de 500 laïcistes, ateus, humanistes, racionalistes i lliurepensadors per defensar la laïcitat de la Constitució europea.

L’objectiu era sensibilitzar l’opinió pública, els governs i les institucions europees que amplis sectors de la societat s’oposen a la idea d’una Europa confessional i no estan disposats a renunciar a la llibertat de consciència, a la igualtat de drets ni, en definitiva, a la laïcitat que hauria de ser un dels pilars sobre els que fonamentar la construcció de la nova Europa. Els assistents van rebutjar l’ofensiva del Vaticà i d’alguns governs conservadors de la Unió Europea, encapçalats per Espanya i Polònia, per preservar els privilegis de les confessions religioses, i van demanar la supressió de l’article 51 i de tota possible menció a les suposades “arrels cristianes” al Preàmbul de la Constitució.

El projecte de Constitució preveu integrar a l’article 51 la Declaració número 11 del Tractat d’Amsterdam, segons la qual la Unió Europea respecta les actuals formes de relació entre els estats i les confessions religioses. Això significa que la Constitució, quan sigui ratificada, protegirà i integrarà dins del dret comunitari —per sobre de les legislacions nacionals— nombroses situacions de discriminació. L’afegit d’una menció a la noció d’un “déu revelat” o al cristianisme com “herència cultural comuna” al Preàmbul suposaria la consolidació definitiva dels privilegis corporatius de les esglésies.

L’acte va ser presidit per Babu Gogineni, director executiu de l’IHEU (International Humanist and Ethical Union). El president de l’IHEU, Roy Brown, va ser el primer a intervenir, tot dient “Voldria que la nostra trobada servís per enviar un missatge clar als caps d’Estat dels països europeus per dir que l’article 51 no és acceptat per la majoria d’europeus, la majoria que creu en la democràcia i en la separació de les Esglésies i els Estats.”

Christian Eyschen, secretari general de la Libre Pensée, va comentar que “un tractat constitucional no és un conte que explica una bonica història. És un text jurídic que compromet els signataris. (...) A partir de la ratificació de la Constitució totes les formes de relació entre les religions i els Estats, és a dir els concordats, les esglésies oficials i les religions d’Estat, l’estatut clerical d’Alsàcia-Mosel·la, els impostos eclesiàstics i els delictes de blasfèmia, seran integrats al dret comunitari”. També es va manifestar contra el principi de subsidiarietat, pel qual el sector públic finança funcions socials com l’escola, l’assistència social o els serveis sanitaris, però en canvi traspassa la seva gestió a mans privades, beneficiant directament organitzacions religioses.

L’únic representant espanyol a la trobada va ser el vicepresident d’Ateus de Catalunya, Joan Carles Marset, qui va preguntar “Estem disposats a permetre que els ciutadans del segle XXI, en definitiva els nostre fills i els fills dels nostres fills, perdin les conquestes socials que constitueixen la mateixa essència de la nostra dignitat com a homes i com a ciutadans? (...) No podem permetre que les confessions religioses imposin a Europa els seus interessos particulars per sobre del bé comú i de les llibertats dels ciutadans”, i recordant l’actitud del nostre govern va afegir “Una realitat intolerant, contrària al progrés i a l’avenç de les llibertats que inspiren la idea de la unitat d’Europa, allunyada de la voluntat de diàleg i de la recerca de solucions raonables a la convivència, com la mostrada durant els darrers temps pel govern de l’Estat espanyol en tants assumptes, tan sols pot beneficiar els enemics de la democràcia i de la pau entre homes lliures i iguals, al marge de les seves opcions de consciència particular.”

El secretari general de la Federació Humanista Europea (FHE), Georges Liénard, va explicar que la seva organització, en col·laboració amb el Centre d’Acció Laica de Brussel·les, després d’una campanya de recollida de signatures ha aconseguit el compromís del govern belga per presentar una esmena demanant la supressió de l’article 51 a la Constitució. Tanmateix va encoratjar les organitzacions laïcistes a fer pressió sobre els governs respectius per aconseguir el mateix resultat. Suècia, Finlàndia i Turquia ja han expressat la seva oposició a acceptar una referència al cristianisme al Preàmbul, i sembla probable que aquestes mesures siguin aviat recolzades també per França.


PÀGINA PRINCIPAL

©ATEUS DE CATALUNYA

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org

Tel. 696.505.636