ATEUS DE CATALUNYA

Comença de nou el judici contra Aghajari

 

El judici contra l’intel·lectual iranià condemnat a mort per “blasfèmia” es repetirà enmig del pols entre clergues conservadors i sectors reformistes pel control polític del país.

 

El passat mes de novembre l’escriptor i professor iranià Hashem Aghajari, de 45 anys, que havia estat acusat de blasfèmia per haver qüestionat el poder temporal del clero xiïta i per reclamar la “reforma” de l’Islam, va ser condemnat a morir a la forca per un tribunal. El conflicte va esclatar quan els estudiants van sortir al carrer desafiant el règim per exigir el seu alliberament, obrint una crisi que amenaçava amb convertir-se en una revolta popular.

Aghajari, un heroi de la revolució islàmica i de la guerra amb Iraq —a la que va perdre una cama—, és un intel·lectual amb gran prestigi entre els sectors lliberals del país, cansats de les eternes promeses d’obertura del règim que no arriben mai per la intransigència dels sectors més conservadors.

La condemna a Aghajari va ser el detonant d’una profunda crisi entre els reformistes partidaris del president del govern, Mohamet Jatami, amb majoria absoluta al Parlament, i els sectors conservadors lleials al Guia Suprem de la República, l’aiatol·là Ali Jamenei, que controla el Consell dels Guardians de la Revolució.

Aghajari va posar el règim en una situació molt delicada en negar-se a recórrer la sentència, obligant Ali Jamenei a ordenar la revisió del cas, adduint defectes de forma, per contenir les protestes. Finalment el judici es repetirà. Per a molts és l’esperança d’una obertura del règim islàmic cap a la democratització, un mirall per a musulmans de tot el món. Caldrà estar amatents a com pugui evolucionar.


PÀGINA PRINCIPAL

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org