ATEUS DE CATALUNYA

La societat civil es mobilitza contra la Llei de Qualitat

 

Davant la gravetat de la situació diverses organitzacions han començat a mobilitzar-se i han posat en marxa iniciatives per fer arribar el seu rebuig al tractament que la LOCE dóna a l’assignatura de religió.

Ateus de Catalunya manté una campanya permanent amb el nom “Religió a l’escola? No gràcies”, contra la presència d’una assignatura confessional de religió a l’educació oficial. La campanya es basa en la difusió d’una “simpàtica” imatge cedida pel Circolo Culturale Giordano Bruno de Milà, que pretén sensibilitzar l’opinió pública de la necessitat d’actuar decididament per evitar ingerències confessionals a l’ensenyament oficial que violin la llibertat de consciència dels ciutadans, tan a les escoles públiques, com a les privades concertades o no. Ateus de Catalunya defensa que l’educació oficial a un Estat no confessional s’ha de considerar un servei públic i que per tant no pot incloure continguts doctrinals que tinguin per objecte alliçonar els joves i els infants en cap ideologia o religió. Els continguts referents a la ideologia o la religió dins l’àmbit de l’educació oficial s’han de tractar sempre de forma transversal i des del punt de vista històric, social o cultural, però en cap cas doctrinari.

USTEC-STE també ha llençat una campanya titulada “Religió obligatòria? No, gràcies” alertant que el Ministeri pretén imposar l’ensenyament de la religió dins del currículum obligatori per a tots els estudiants mitjançant l’aplicació de la LOCE. Es tracta d’una campanya informativa per donar a conèixer les greus conseqüències que pot provocar l’adoctrinament religiós als centres educatius. Els organitzadors volen deixar clar que no és una campanya en contra de les religions, sinó que pretén fer respectar el dret de tota persona a tenir o no creences religioses, i recorda que el Conveni Internacional de la UNESCO expressa de forma contundent que no es pot obligar “cap persona a rebre una instrucció religiosa incompatible amb les seves creences”. Aquesta campanya inclou models de cartes pels claustres o assemblees dels centres, i per les associacions de mares i pares d’alumnes, advertint l’administració educativa sobre la possibilitat d’emprendre iniciatives d’objecció de consciència i de caràcter legal si no s’aporten solucions raonables al conflicte. Tanmateix proposa als pares que sol·licitin l’exempció dels seus fills de l’assignatura de religió (el document es pot baixar a http://www.sindicat.net/solts/exem.htm).

Entorn a la CEAPA s’està gestat un ampli moviment que agrupa ja més d’una dotzena d’organitzacions laïcistes, partits polítics i sindicats que preparen per la pròxima primavera una campanya a tot l’Estat sota el lema “Per una societat laica: la religió fora de l’escola”. Aquesta plataforma està estudiant impulsar accions reivindicatives, com manifestacions o iniciatives de desobediència civil, i proposa un model d’escola laica que eduqui sense dogmes en valors humanistes i universals, en la pluralitat i en el respecte als drets humans, en l’assumpció de la diferència i de la diversitat, i en els valors ètics, no sexistes i democràtics. Per això proposa la sortida de la religió de l’escola pública i demana que la LOCE sigui declarada inconstitucional, ja que atempta contra alguns principis fonamentals com la igualtat d’oportunitats, la llibertat de pensament i de consciència, la participació i el control social de l’educació, i posa en perill els avanços assolits fins ara cap a la coeducació. Aquesta iniciativa compta amb el suport d’Ateus de Catalunya i de La Lliga per la Laïcitat de Catalunya, que va aprovar la seva adhesió el passat 23 de desembre, durant una reunió celebrada a la seu de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia de Barcelona.


PÀGINA PRINCIPAL

©ATEUS DE CATALUNYA

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org

Tel. 696.505.636