ATEUS DE CATALUNYA

Noves condemnes a Nigèria

 

El tribunal islàmic d’apel·lacions de l’Estat de majoria islàmica de Katsina, al nord de Nigèria, va anunciar el passat 23 de gener que la vista sobre el recurs d’apel·lació d’Amina Lawal, condemnada a morir lapidada per adulteri, es celebrarà finalment el proper 25 de març.

La sentència va ser posposada, en una mostra de “generositat” del tribunal, per permetre a Amina alletar el seu fill, considerat la prova irrefutable de la relació extramatrimonial amb un home que li hauria promès casar-se amb ella, però que en ser denunciat ho va negar. En el moment dels fets Amina Lawal estava divorciada per segona vegada.

Ara la principal esperança de les organitzacions defensores dels drets humans és el precedent de Safiya Husseini, una altre dona que en circumstàncies similars es va acabar salvant. El cas d’Amina però pot resultar força més complicat, ja que a diferència de Safiya, que va ser violada, ella hauria consentit a mantenir relacions i a més en el moment dels fets la sharia estava vigent a l’Estat de Katsina. Actualment hi han al menys 4 casos més a Nigèria de persones condemnades a morir per lapidació i cap d’ells va poder comptar amb la presència d’un advocat durant els judicis respectius.

Amb més de 100 milions d’habitants, una renda per càpita de 795 dòlars anuals i una esperança de vida que no supera els 50 anys, Nigèria ha vist els darrers anys com la misèria ha afavorit la progressiva penetració de l’islamisme al nord del país, que ha comportat la reintroducció de la llei islàmica i un fort augment de les tensions amb el sud de majoria cristiana, que viu amb preocupació la possible fragmentació del país.

El conflicte de Nigèria va aixecar força polseguera el passat mes de novembre a rel de la celebració del certamen per l’elecció de Miss Univers. Algunes concursants, com la representant espanyola Lola Alcocer, es van negar a assistir-hi per considerar que era inacceptable celebrar la gala davant la situació existent al país per a les dones, però el més greu va arribar quan un article publicat pel diari This Day suggerint que Mohamet podria haver triat muller entre les concursants va escandalitzar la comunitat musulmana i va provocar importants aldarulls que es van saldar amb més d’un miler de ferits i un centenar de morts en enfrontaments a la ciutat de Kaduna. L’extensió dels disturbis a la capital del país, Abuja, va obligar a traslladar la cerimònia a Londres per evitar més problemes.

Amnistia Internacional, amb la col·laboració d'altres organitzacions, manté una campanya per acabar amb els càstigs corporals i amb la pena de mort a Nigèria que ha reunit ja més de dos milions i mig de signatures. Per a col·laborar es pot consultar la pàgina: http://www.amnistiapornigeria.org/ .


PÀGINA PRINCIPAL

 ©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org