Ateus de Catalunya

 

Yunis Shaikh condemnat a mort per "blasfèmia

El doctor Shaikh, de 46 anys, pacifista i membre actiu del moviment racionalista internacional, va ser detingut i empresonat al Pakistan el mes d’octubre de l’any passat, acusat de fer comentaris "poc respectuosos" sobre Mohamet durant una conferència sobre costums preislàmics en un col·legi mèdic d’Islamabad on exercia com a professor de fisiologia.

El doctor Shaikh hauria comentat que ni Mohamet ni els seus pares podien ser musulmans abans que l’Islam fos revelat al Profeta, quan aquest comptava ja 40 anys, i que per tant abans de la revelació ni ell ni la seva família haurien pogut posar en pràctica molts dels costums associats a l’islam, comentari que hauria estat considerat "insultant".

El judici per aquest fet es va celebrar durant el mes d’agost sense cap mena de garanties legals per la presència de nombrosos extremistes islàmics que impedien el desenvolupament normal de les sessions, intimidant el jutge i la defensa. Malgrat que es va poder demostrar que alguns testimonis de l’acusació, membres d’una organització integrista, no estaven presents en el moment dels fets, l’acusat va ser finalment condemnat.

El dia 18 d’agost de 2001 Yunis Shaikh, considerat un musulmà bon coneixedor de l’Alcorà però lliberal i tolerant, va ser declarat pel tribunal culpable d’infringir la secció 295-C del codi penal del Pakistan sobre la "blasfèmia" (que viola els articles 17 i 18 de la declaració de Drets Humans de l'ONU) i condemnat a morir a la forca, a més d’haver de pagar una multa de 1.500 dòlars americans.

Actualment el seu cas es troba sota apel·lació, i malgrat que encara no s’ha penjat mai ningú al Pakistan per "blasfèmia", també és cert que centenars de persones han estat ja condemnades i empresonades durant anys en aquest país en condicions infrahumanes per aquesta raó. Els grups de defensa dels drets humans denuncien també la situació dels acusats, que un cop alliberats es converteixen automàticament en objectiu d’atacs per part de grups radicals i fanàtics.

La realitat és que tant al Pakistan com a altres països islàmics els extremistes religiosos utilitzen aquestes lleis, que permeten condemnar qualsevol qui realitzi comentaris que puguin ser considerats poc respectuosos sobre l’Islam, l’Alcorà o el Profeta Mohamet, per silenciar l'oposició política i impedir qualsevol crítica a les seves proclames o creences, fent valer aquest recurs per incrementar progressivament el seu poder.

A la vista dels fets, la International Humanist and Ethical Union (IHEU), amb la col·laboració d’altres organitzacions vinculades al moviment racionalista internacional ha convocat diversos actes per demanar la llibertat del doctor Shaikh i l’abolició de les lleis de "blasfèmia".

Amb aquest motiu el dissabte 22 de setembre es va realitzar a Washington DC una manifestació pacífica davant l’ambaixada de la República Islàmica del Pakistan als Estats Units en el transcurs de la qual una delegació va ser rebuda per Masood Kahn, responsable d’Afers Estrangers de l’ambaixada. Durant l’entrevista, que ambdós parts van descriure com extremadament cordial i franca, es va fer entrega al senyor Kahn de les signatures recollides demanant la llibertat del doctor Saikh i es va comentar que el seu alliberament podria ser interpretat per occident com un senyal de la voluntat del Pakistan d’allunyar-se de l’extremisme islàmic.

Per aquells qui desitgin col·laborar en aquesta campanya s’ha obert una web http://free-drshaikh.org/ on es pot signar la carta de protesta. Les signatures recollides seran entregades posteriorment a l’ambaixador del Pakistan als Estats Units, doctor Meeha Lodhi.

 


 

*PÀGINA PRINCIPAL *QUI SOM *NOTÍCIES I ARTICLES *CAMPANYES *TEXTOS LEGALS I ALTRES DOCUMENTS *BIBLIOTECA *ENLLAÇOS I ALTRES ADRECES D'INTERÈS *CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

©Ateus de Catalunya

Apartat de Correus núm. 13.112

08080-Barcelona

info@ateus.org

http://www.ateus.org